utorak 27. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > SAD izručile Norijegu Francuskoj

SAD izručile Norijegu Francuskoj

VAŠINGTON - Američke vlasti juče su Francuskoj izručile bivšeg diktatora Paname Manuela Norijegu, gde je osuđen za pranje novca, javili su američki mediji.

Američki Vrhovni sud odbacio je njegovu žalbu na rešenje o izručenju i on je u okovima smešten u avion “Er Fransa” na aerodromu u Majamiju.
General Norijega (75) bio je na vlasti od 1983. do 1989. godine, najpre kao američki saveznik. Vašington je u početku žmurio na korupciju u Panami i Norijegine veze sa narkodilerima, zbog cega su neki taj tip vlasti nazivali “narkokleptokratijom”.

Posle izborne prevare 1989. godine, on je uklonjen sa vlasti decembra iste godine u američkoj invaziji i odveden u SAD, gde mu je suđeno za uključenost u trgovinu drogom, reketiranje i pranje novca. Iako je njegova kazna zvanično okončana 2007. godine, posle 17 godina provedenih u zatvoru, njega su držali u pritvoru do odluke o izručenju.
On je sve vreme držan u zatvoru na Floridi, i jedina pravna bitka koju je dobio bila je dodela statusa ratnog zarobljenika 1992. Francuske vlasti osudile su ga 1999. godine za pranje novca jer je koristio sredstva zarađena od trgovine drogom za kupovinu stanova u Parizu u izbnosu od tri miliona dolara.
Norijega je osuđen u odsustvu, ali su Francuzi pristali na novo suđenje i preti mu kazna od 10 godina zatvora.