utorak 27. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Rusija zabranila "nestle" mesne kašice

Rusija zabranila "nestle" mesne kašice

MOSKVA - Ruska agencija za nadzor prehrambenih proizvoda (Rospotrebnadzor) zabranila je prodaju četiri vrste dečjih kašica američke kompanije "Gerber products", koja posluje u sastavu grupacije "Nestle".

Pozivajući se na glavnog ruskog sanitarnog inspektora Genadija Oniščenka, agencija RIA Novosti navodi da je reč o mesnim kašicama od ćuretine i piletine u sopstvenom soku i o pilećim i ćurećim viršlama. Oniščenko je zabranu obrazložio činjenicom da se pileće i ćureće meso kompanije "Gerber products" obrađuje hlorom. Rusija je zabranila uvoz mesa u čijoj preradi se primenjuju tehnologije sa hlorom od 1. januara ove godine.

"Kompanija 'Gerber products' nije zvanično obavestila ruske nadležne organe da je izmenila tehnologiju prerade, zbog čega Rusija obustavlja kupovinu četiri vrste proizvoda", izjavio je Oniščenko.
Rospotrebnadzor je 21. aprila odbio da finskoj filijali kompanije "Nestle" izda dozvolu za isporuke dečije hrane zbog, kako je rekao Oniščenko, "slabljenja tehnološke discipline".
Kasnije je objavljeno da agencija nije odobrila plasman jedne dečije kašice od mesa.

"Nestle" je najveći svetski proizvođač prehrambenih proizvoda. Najveći deo artikala koji se prodaju u Rusiji je iz 14 lokalnih fabrika u vlasništvu te švajcarske kompanije, a jedini proizvodi koji se uvoze su upravo dečije kašice.