utorak 27. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Oblak pepela nije ni postojao?!

Oblak pepela nije ni postojao?!

LONDON - Satelitski snimci pokazuju da je zabrana letenja u Velikoj Britaniji bila "lažna uzbuna" i da se oblak vulkanskog pepela nije nalazio iznad celog područja ove zemlje, a tamo gde je i postojao, bio je toliko proređen da nije predstavljao nikakvu opasnost, piše britanski dnevni list Dejli mejl.

Maksimalna gustina pepela je, prema ovim dokazima, iznosila tek pet odsto gustine koju su naučnici, vlada i proizvođači aviona i motora odredili kao kritičnu.

Britanska Nacionalna služba za kontrolu aviosaobraćaja je odluku o zabrani letova zasnovala na kompjuterskim modelima Nacionalne meteorološke službe, prema kojima se oblak pepela kretao južno od islandskog vulkana Ejafjalajokul, zbog čije je erupcije od 14. aprila aviosaobraćaj u velikom delu Evrope bio poremećen nedelju dana.

Ove modele je trebalo da testira glavni avion meteorološke službe za prikupljanje podataka, ali je on uspeo da poleti tek u utorak, kada je zabrana ukinuta, jer je do tada bio u hangaru radi farbanja, piše list. Dejli mejl ističe i to da je direktor britanske aviokompanije "Britiš ervejz" uporno tvrdio da je potpuna zabrana letenja preterana mera.

Dnevnik navodi da će ove satelitske podatke sada iskoristiti aviokompanije kako bi od vlada nadoknadile milionske gubitke, naglašavajući, takođe, da se, zbog protekle krize u aviosaobraćaju, u inostranstvu još nalazi oko 35.000 Britanaca.