utorak 27. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Mučiteljima životinja do pet godina robije

BUGARSKA VLADA PREDLAŽE RIGOROZNE KAZNE ZA NASILJE NAD ČETVORONOŠCIMA

Mučiteljima životinja do pet godina robije

SOFIJA - Bugarska vlada predložila je parlamentu usvajanje rigoroznih kazni za nasilje nad životinjama i to zatvorsku kaznu od jedne do tri godine i novčanu od 5.000 do 15.000 leva (2.500 do 7.500 evra). To je učinjeno na predlog ministra poljoprivrede Miroslava Najednova, posle nečuvenog nasilja nad kerušom Mimom, kojoj su monsturmi u mestu Drenovo u severoistočnom delu Bugarske odsekli četiri šape. Prema ministrovim rečima, kazna će se ticati svakoga, koji sa umišljajem usmrti ili izazove tešku trajnu povredu životinji.

Boravak iza rešetaka može biti uvećan i do pet godina, a kazna od 10.000 do 30.000 leva, ukoliko je nasilnik radnju izvršio mučenjem, ponovo ili u prisustvu maloletnika, dodao je ministar Najdenov. Monstruozno odsecanje četiri šape keruši Mimi, najverovatnije sekirom, koje se je dogodilo pre više od mesec dana, ne silazi sa prvih strana bugarske štampe. Za razliku od jednogodišnje mešanke Mile, koja je pronađena na ulici u beogradskom naselju Medaković u bespomoćnom stanju posle nekoliko dana, keruša Mima pronađena je ubrzo posle monstruoznog zločina, ali počinilac nije.

Petogodišnja Mima odmah je predata veterinaru, a za njeno lečenje angažovala se "Nemačko-bugarska pomoć za životinje". Mimu je preuzela Violeta Dobreva iz grada Ruse, predsednica udruženja "Nega i utočište za svakoga", koja će se starati o njoj. Pre nekoliko dana poslata je na operaciju u Nemačku gde će joj biti ugrađena proteza, kako bi mogla sama da se kreće. Lečenje će trajati pet do šest meseci.

U Bugarskoj je za lečenje keruše Mime sakupljeno 5.000 dolara i oko 7.000 evra, koliko je i neophodno za operaciju. Usledile su žestoke debate o kažnjavanju svih, kako u Bugarskoj kažu izroda (monstruma) za nasilje nad životinjama.
Nacionalna mreža "Pravda za životinje" počela je sa sakupljanjem potpisa putem interneta. Neki su smatrali da one koji se iživljavaju nad životinjama treba kazniti čak doživotnom zatvorskom kaznom.