utorak 27. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Jaroslav Kačinjski u trci za predsednika

Jaroslav Kačinjski u trci za predsednika

VARŠAVA - Bivši premijer Jaroslav Kačinjski odlučio je da bude kandidat na izborima za predsednika Poljske, 20. juna, pošto je u avionskoj nesreći kraj Smolenska 10. aprila poginuo njegov brat blizanac, dotadašnji predsednik Leh Kačinjski.

"Tragično prekinut život predsednika, smrt patriotske elite Poljske za nas znači jedno: moramo da dovršimo njihovu misiju", obavestio je Kačinjski na sajtu svoje stranke Pravo i Pravda da će on biti kandidat umesto poginulog brata.

Jaroslav Kačinjski naglasio je u saopštenju da zbog Poljske, koja je velika zajednička obaveza, mora da savlada svoju ličnu patnju i preuzme tu obavezu uprkos ličnoj tragediji koja ga je zadesila pošto su mu u nesreći poginuli brat, snaha i brojni lični prijatelji i partijski saradnici. "Sve koji žele da nastave delo žrtava tragedije u Smolensku, koji žele, kako je to lepo rekao lider Solidarnosti Januš Šnjadek, da prava Poljska i pravi Poljaci zauvek podignu glave pozivam na saradnju. Budimo zajedno. Za Poljsku. Poljska je najvažnija", napisao je Jaroslav Kačinjski.

Brat blizanac poginulog predsednika, lider njihove stranke Pravo i Pravda, 16. je kandidat koji Državnoj izbornoj komisiji podnosi prijavu sa 1.000 potpisa za predsedničke izbore. Rok za podnošenje kandidatura istekao je juče.

Predsednik Sejma poljskog parlamenta Bronjislav Komorovski raspisao ih je za 20. jun, a eventualni drugi krug za 4. jul, najkasniji mogući rok po ustavu.