utorak 27. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Jajima na šefa parlamenta

UKRAJINSKI PARLAMENT RATIFIKOVAO SPORAZUM O OSTANKU RUSKE FLOTE NA KRIMU

Jajima na šefa parlamenta

KIJEV - Ukrajinski parlament ratifikovao je danas sporazum o produženju boravka ruske flote na Krimu, uprkos hiljadama demonstranata koji su protestovali ispred zgrade skupštine. Protivnici sporazuma gađali su jajima predsednika parlamenta Volodimira Litvina, pa je bio primoran da otvori kišobran kako bi se zaštitio, a u salu u kojoj su poslanici zasedali ubacili su dimne bombe, javio je Rojters. U ruskom parlamentu je takođe u toku postupak ratifikacije sporazuma, ali sednica se odvija bez problema.

Predsednici Ukrajine i Rusije Viktor Janukovič i Dmitrij Medvedev dogovorili su se prošle sedmice da ruska Crnomorska flota produži iznajmljivanje baze na Krimu i posle 2017. godine, kada istekne sadašnji sporazum.

Prema novom sporazumu, ruska flota u Sevastopolju moći će da ostane do 2042. godine, uz mogućnost ponovnog produženja ugovora, podsetio je Itar-Tass.

Janukovič je u februaru stupio na vlast, a njegov prethodnik Viktor Juščenko nazivao je prisustvo ruske flote na ukrajinskom tlu neprijateljskim i zalagao se da ona napusti zemlju.