utorak 27. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Dinstbir - komunistički obaveštajac?

PROŠLOST BIVŠEG IZVESTIOCA UN ZA JUGOSLAVIJU POD LUPOM

Dinstbir - komunistički obaveštajac?

PRAG - Bivši šef čehoslovačke diplomatije i nekadašnji izvestilac UN za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji Jirži Dinstbir figurira u evidenciji komunističke vojne obaveštajne službe kao saradnik preko čije adrese su svoje depeše slali vojni agenti totalitarne Čehoslovačke, objavio je juče češki radio. Dinstbir, koji je sada senator, za češki radio je kategorično, kao apsolutni apsurd, odbio da je od 1962. godine sarađivao sa vojnim obaveštajcima i podsetio da mu ni ranije, ni kao disidentu, nikada totalitarna Državna bezbednosti nije ni nudila saradnju, pošto je znala da bi je odbio.

Novinari informativnog programa češkog javnog radija Radiožurnal Dinstbirovo ime našli su u evidenciji Obaveštajne službe Generalštaba, koja, po rečima bivšeg šefa vojnih obaveštajaca posle plišane revolucije Andora Šandora, nikada nije pratila, niti šikanirala građane svoje zemlje, već su njene aktivnosti bile uperene protiv tadašnjeg neprijatelja - NATO.
Dinstbir je 1958. godine počeo da radi kao novinar u spoljnopolitičkoj redakciji čehoslovačkog državnog radija, slobodno je zahvaljujući profesiji putovao po svetu, a bio je i dopisnik na prestižnom mestu - u SAD.

Dinstbirov dosije u Vojnoj obaveštajnoj službi uništen je, kao i mnogi tokom plišane revolucije 1989. godine, dok nove demokratske vlasti nisu preuzele kontrolu nad obaveštajnim službama i tajnom policijom StB. Danas zato ne može da se utvrdi da li je bez svog znanja samo evidentiran kao saradnik pod nadimkom Konferansije, što su ponekad agenti činili, ili je zaista sarađivao.

Sam Dinstibir kazao je juče Radiožurnalu da žali što je i njegov dosije među uništenima, jer da nije uništen lakše bi se branio od "apsurdnih optužbi".
"Ja ne mogu uopšte da zamislim da bi neko mogao mene da uvrsti u potencijalne saradnike, jer ništa takvo nije dolazilo u obzir. Od detinjstva ne podnosim agente", kazao je Dinstbir i dodao da za svih tih 20 godina dok je bio disident u Havelovoj Povelji 77 tajna policija StB nije ni pokušala da ga vrbuje kao saradnika.

U evidenciji vojnih obaveštajaca koja je najkasnije, posle imena agenata i saradnika civilnih službi, predata nacionalnim institutima u Pragu i Bratislavi za arhiviranje dokumenata i spisa totalitarne državne bezbednosti, našlo se i ime bivšeg šefa slovačke diplomatije sada evroposlanika Eduarda Kukana.

Taj podatak izvučen je međutim još u kampanji pred izbore za predsednika Slovačke 2003. godine. Kukanov dosije je, za razliku od Dinstbirovog, sačuvan i iz njega se vidi da do saradnje nije nikada ni došlo, a vojni obaveštajci mu čak nisu dali ni nadimak pod kojim se spis vodi.