utorak 27. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bušovi se raspisali, izdaju memoare

SEĆANJA BIVŠEG PREDSEDNIKA SAD I PRVE DAME USKORO U KNJIŽARAMA

Bušovi se raspisali, izdaju memoare

VAŠINGTON - Memoari bivšeg američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg naći će se u američkim knjižarama u novembru ove godine, dok će autobiografija njegove supruge Lore biti u prodaji početkom idućeg meseca, saopštile su njihove izdavačke kuće. "Ključni trenuci" (Decision Points) nisu memoari u tradicionalnom smislu, već "iskren i direktan" prikaz najznačajnijih odluka Džordža Buša mlađeg tokom života i godina provedenih u Beloj kući, navodi se u saopštenju izdavačke kuće "Kraun".

Čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa "uzbudljivim, dosad nepoznatim detaljima" o važnim istorijskim događajima kao što su teroristički napadi 11. septembra 2001. i predsednički izbori 2000. godine, ali i o Bušovoj odluci da ostavi alkohol, njegovim odnosima s porodicom i drugim ličnim pojedinostima, tvrde u "Kraunu", prenose američki mediji.

U trenutku kada je napustio Belu kuću, Buš je bio u velikoj nemilosti Amerikanaca i mnogi su mu tada savetovali da ne žuri sa pisanjem memoara. Od odlaska sa funkcije Buš se, uglavnom, držao podalje od javnosti i gotovo da nije dao nijedan intervju s osvrtom na svoja dva predsednička mandata. S toga "Kraun" veruje da će s obzirom na vremenski distancu knjiga pobuditi interesovanje publike.

Izdavač, međutim, nije znao da kaže da li je Buš upoređivao beleške sa suprugom Lorom čija će autobiografija biti objavljena 4. maja.
Zli jezici tvrde da će Lorini memoari biti dosadni koliko i sama bivša prva dama i da će ih verovatno kupiti samo "članovi fundamentalističkog hrišćanskog udruženja pletilja Teksasa".
Interesantno je napomenuti da, za razliku od svog sina i većinu svojih prethodnika, Džordž Buš Stariji nikada nije napisao memoare.
Umesto toga, on je zajedno sa svojim bliskim prijateljem i savetnikom za nacionalnu bezbednost Brentom Skaukroftom napisao knjigu o spoljnoj politici "Promenjen svet".