sreda 26. maj 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Šteta od poplava u Poljskoj veća od tri milijarde evra

Šteta od poplava u Poljskoj veća od tri milijarde evra

VARŠAVA - Poplave koje se već osam dana po slivu Odre i Visle premeštaju sa juga na sever Poljske nanele su, prema preliminarnim procenama vlasti, štete više od tri milijarde evra, a privredni rast Poljske poplave će smanjiti za oko 0,2 odsto, predviđaju stručnjaci.
Da su poplave teško pogodile poljsko selo i poljoprivrednike osećaju na pijaci već i obični Poljaci, pošto su, recimo, cene jagoda tokom "poplavne" sedmice skočile za 22 odsto.
Prema procenama Ministarstva poljoprivrede, posle poplava u kritičnoj situaciji našlo se 48.000 imanja, što je svega dva odsto od ukupnog broja, ali zato je u njima kocentrisano povrtarstvo i voćarstvo, a poljsko voće i povrće predstavlja važnu stavku u ukupnom izvozu zemlje.
- Ove poplave naneće veće štete nego katastrofa 1997. godine, pošto su njive i voćnjaci pod vodom, a ona se ne povlači. Štete u povrtnjacima, recimo kod paradajza ili krastavaca idu i do 50 odsto letine. To će imati ogromne posledice na proizvodnju - kazao je za "Žečpospolitu" Juzef Robak iz Instituta za povrtarstvo.
Štetu polako sabire i poljska industrija, a fabrike koje poplave nisu pogodile smanjuju proizvodnju jer ne mogu da dopreme sirovine ili delove a ni da otpreme svoju gotovu robu, pošto su poplave prekinule i neke od glavnih saobraćajnica na drumu i železnici i izuzetno otežale saobraćaj na jugu i u centralnim delovima zemlje.

Poplave odnele i 16. žrtvu

VARŠAVA - U Poljskoj su najveće poplave u poslednjih 60 godina, koje traju od sredine maja, odnele i 16. žrtvu, dok je premijer Donald Tusk obećao da će vlada izdvojiti dve milijarde zlota iz budžetskih rezervi za pomoć ugroženom stanovništvu.

Tusk je rekao da će dve milijarde zlota biti preusmerene iz fondova namenjenih kofinansiranju infrastrukturnih projekata u saradnji sa Evropskom unijom u fond za pomoć ugroženom stanovništvu.

Vlada je ranije najavila da će svakom domaćinstvu pogođenom poplavama biti dodeljena pomoć od 6.000 zlota za kupovinu hrane i odeće, a humanitarnu pomoć su obećale i EU i Rusija.

Šesnaesta žrtva je devojčica koja se udavila danas dok se igrala ispod jednog mosta, javio je Rojters.

Reke, koje su se izlile usled obilnih padavina, primorale su na evakuaciju više desetina hiljada ljudi na jugu i u centru Poljske i pričinile štetu od dve milijarde evra.
Varšava je čitav dan u pripravnosti, zbog mogućnosti da reka Visla probije brane, pa su mnoge škole i obdaništa zatvoreni.
Tanjug

Fabrika "Fijata" u mestu Tihi na jugu Poljske bila je prinuđena da obustavi proizvodnju još u četvrtak prošle sedmice zbog toga što nije bilo moguće da iz fabrike stakla u poplavljenom Sandomježu dopremi prozore, što znači manjak od 7.000 automobila koji bi za to vreme bili proizvedeni.
Danas poljski "Fijat" obnavlja proizvodnju za prozore, jer je našao način da prozore dopremi - iznajmljenim helikopterima.
Poljska Generalna direkcija puteva i autoputeva izračunala je da su štete na drumovima samo na jugu zemlje, u Šleziji i Malopoljskom vojvodstvu gde se voda polako povlači, dostigle 200 miliona evra.
Odra, Visla i njihove pritoke poplavile su i gradilišta novih deonica autoputeva i stručnjaci procenjuju da će najmanje pola godine kasniti zbog toga izgradnja deonica koje bi trebalo spremno da dočekaju Evropsko prvenstvo u fudbalu 2012. godine.
Poplave su zaustavile i najmanje 23 ključna investiciona projekta u saobraćajnu infrastrukturu.
beta