ponedeljak 25. oktobar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Biznismen prodaje sijalice kao grejalice

Biznismen prodaje sijalice kao grejalice

KELN - Jedan nemački preduzetnik pronašao je način da zaobiđe zabranu koju je Evropska unija uvela na sijalice s volframovom niti. On te sijalice prodaje kao mini-grejalice, kojima je svetlost tek propratni efekat.

Zigfrid Rothojzer i njegov dever otkrili su način da zaobiđu zabranu korišćenja sijalice sa niti snažnije od 60 vati. Oni ih uvoze iz Kine i prodaju kao „male grejuće aparate“ pod nazivom „hitbol“ (kugla za grejanje).

Inženjer iz Esena je počeo da reklamira svoje sijalice od 75 i 100 vati kao mini-grejalice, budući da tek pet posto energije koju one koriste proizvodi svetlost, dok se preostalih 95 pretvara u toplotu, preneo je radio Dojče vele.

Prema informacijama s interent stranice heatball.de ovi aparati su najbolji izum posle sijalica i tehnički su vrlo slični klasičnoj sijalici osim što nisu načinjene da bi proizvodile svetlost nego toplotu“. Po ceni od 1,69 evra po komadu, Rothojzerova prva pošiljka od 4.000 sijalica planula je za tri dana. Nazvavši prodaju ovih sijalica „akcionom umetnošću“, na istoj internet stranici Rothojzer dovodi u pitanje opravdanost odluke da se na području Evropske unije umesto klasičnih sijalica ubuduće smeju koristiti samo one koje štede struju.

- Hitbol je istovremeno otpor zbog nesrazmera mera koje se preduzimaju za zaštitu naše okoline. Kako neko uopšte može ozbiljno da veruje da ćemo korišćenjem štedljivih sijalica spasiti svetsku klimu, a istovremeno dopuštati da se decenijama uzalud čeka na zaštitu prašuma - može se pročitati na istoj internet stranici. Ističe se i da će 30 odsto sredstava od svake prodate sijalice biti poklonjeno projektima za zaštitu prašuma.

Mnogi građani zemalja EU nisu presrećni zbog odluke o prelasku na štedljive sijalice, pre svega jer one proizvode drugačiju svetlost od one na koju su navikli u svojim domaćinstvima, navodi Dojče vele.

Evropska unija, pokušavajući da podstakne delotvornost u korišćenju energije, uvodi zabranu prodaje sijalice s volframovom niti, kakve su se decenijama koristile u domovima. Sve stare sijalice bi sa evropskog tržišta trebalo da nestanu do 2012. godine.