ponedeljak 25. avgust 2008.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Avdul Kurpejović: Bošnjaci su politička tvorevina

Drugi pišu: Dan on-line

Avdul Kurpejović: Bošnjaci su politička tvorevina

Predsednik Matice muslimanske Crne Gore, Avdul Kurpejović, optužio je Šerba Rastodera da je besmislena kombinatorika Bošnjak-musliman njegovo „remek istorijsko-asimilatorsko djelo“. Kurpejović tvrdi da je negatorsko-asimilatorska kombinatorika reafirmisana nakon prvih statističkih podataka o nacionalnoj strukturi stanovništva po popisu 2003. godine, kojima se demantuju tvrdnje Rastodera da „muslimani više ne postoje kao nacionalnost nakon raspada bivše SFRJ, te da se tako nacionalno ne mogu izjašnjavati u toku popisa stanovništva, već kao Crnogorci, Srbi, Bošnjaci“.

On tvrdi da je u eri propagandne torture ostvarivanja velikobošnjačkog programa u Crnoj Gori korišćena prevarantska besmislena kombinatorika musliman-Bošnjak, „navodno da bi se održala veza sa bosanskim muslimanima, koji su najbrojniji.

Kako dodaje, ova kombinatorika se koristi i za negiranje, svojatanje, prisvajanje i proglašavanje bošnjačkom vekovima stvarane, vredne i osobene kulturne baštine muslimanskog naroda Crne Gore. - Javnost je obaveštena, ali joj nije prezentovano originalno i izvorno saopštenje o sastanku predstavnika bošnjačkih oblika kulturnog organizovanja i matice muslimanske Crne Gore, održanom u Baru 10. oktobra prošle godine.

U saopštenju za javnost stoji decidno, dogovoreno i potpisano, pored ostalog i „da su se pripadnici muslimanskog nacionalnog bića Crne Gore u popisu stanovništva samoidentifikovali kao Bošnjaci i muslimani, da to uvažavaju obe strane kao nespornu činjenicu, a da bi bilo kakvo negiranje i omalovažavanje išlo na štetu Bošnjaka i muslimana“ - podseća Kurpejović. „Profesor javno manifestuje animozitet prema muslimanima, posebno intelektualcima i institucijama organizovanja ovog naroda. NJemu smeta Matica muslimanska i zasmetalo mu je formiranje saveta muslimanskog naroda“, ocenio je Kurpejović.

On dodaje da su slovenski muslimani Crne Gore autohton narod koji izvodi izvorno poreklo od domicilnog hrišćanskog stanovništva koje je primilo islam za vreme turske vladavine i ima svoju religiju, kulturu i osobeni nacionalni identitet i ime. Tako novonastali Bošnjaci u Crnoj Gori nisu muslimani koji su „povratili nacionalno ime“, jer to ime nisu nikad imali. To je, smatra on, politička tvorevina nastala od muslimana koji su se pisali kao Bošnjaci. Nigde, pa ni u Bosni, nema besmislene kombinatorike Bošnjak-musliman, osim u Crnoj Gori.