četvrtak 25. april 2013.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Ivo Jelić: Rat počeo London, a ne Beograd!

Ivo Jelić: Rat počeo London, a ne Beograd!

ZAGREB - Hrvatski general Ivo Jelić, komadant Četvrte brigade, tvrdi da je glavni uzrok građanskih ratova na Balkanu Kosovo, i da je rat je pokrenut iz Londona jer je tamo, kako kaže, centar svetske moći

-London je pokretač svih geopolitičkih događaja, ratova, naftnih šokova i kriza, pa su i ratovi u bivšoj Jugoslaviji samo deo britanskoga geopolitičkog projekta, kao što su to i nedavni građanski rat u Libiji, sadašnji u Siriji i kompletno “arapsko proleće”, a sve u sklopu britanskog stvaranja globalnog carstva, kroz sistem i doktrinu “dirigiranog kaosa”. Uostalom, treba se zapitati zašto su na kraju rata u Hrvatsku odmah doleteli britanski lordovi Karington, Oven i drugi. London je počeo i završio taj rat, a ne Beograd.

Zašto bi London želeo da se Hrvati i Srbi pokolju?
– Njima je bio cilj da sruše komunizam, a da li ćemo se mi poklati, to im je bilo svejedno.

Onda rat nije krenuo iz Beograda?
– Uoči rata Srpska akademija nauka i umetnosti ocenila je da problem Kosova, kao najveće rak-rane Beograda, konačno treba da bude rešen, i to stvaranjem velike Srbije. Da bi to postigli, treba im partner na Balkanu, a to je Zagreb. Partneru je ponuđena velika Hrvatska, koja je trebala da uzme čitavu zapadnu Bosnu, po uzoru na nekadašnju Banovinu Hrvatsku, ali je Zagreb bio zadovoljan i zapadnom Hercegovinom. Beograd je želeo rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske krajine preselio na Kosovo i tako promenio tamošnju “krvnu sliku”. To je ono kad Tuđman govori o “humanom preseljenju”. Tuđman je naš najiskreniji političar jer je otvoreno govorio o tome. Lepo je rekao da će državu dati u vlasništvo 200 porodica i da smo svi drugi stoka sitnog zuba. I to je i ostvario. Jedino je malo promašio to za 200 porodica, jer u Hrvatskoj danas ima 260 milijardera, kako je javno izneo HDZ-ov ekonomista dr Goran Marić. To su za mene ratni profiteri.

Da li je onda Domovinski rat bio i građanski rat?
– Činjenica je da su se pobunili hrvatski Srbi, računajući na potporu JNA. A činjenica je i da su Hrvati provocirali iz Zagreba: Tuđman je rekao da je srećan što mu žena nije Srpkinja, Mesić je Srbima poručivao da iz Hrvatske mogu odneti samo zemlju koju su doneli na opancima, a Đođan je govorio o šiljatim srpskim glavama. Takođe je činjenica da su Srbi prvi zapucali, jer je prva žrtva bio Hrvat, splitski vozač iz “Dalme” Vinko Elez. Dakle, pobunili su se Srbi, a to su bili građani Hrvatske. Znači, građani Hrvatske pobunili su se protiv drugih građana Hrvatske. Ako to nije građanski rat, šta je onda građanski rat? Istina, Srbija i JNA su odmah skočili u obranu Knina i tzv. Krajine, i tu je onda već druga priča, tad nastupa međunarodna agresija na Hrvatsku.

Na čemu temeljite tezu o dogovoru između Miloševića i Tuđmana?
– Njih dvojica su se tokom rata sastali 42 puta. Da li se za vreme Drugog svetskog rata Hitler ikad sastao s Čerčilom? Ili sa Staljinom? U slučaju Tuđmana i Miloševićeve ponude, suština je podela Bosne, to je jedini razlog njihovog sastajanja. Iz tog ratnog saveza trebalo je da proistekne velika Srbija i velika Hrvatska, s granicama na reci Bosni i Neretvi, kao što pokazuje i Tuđmanova salveta koja je danas u Hagu.

Kako se tu uklapa priča o Vukovaru?
– Poznato je da je general Tus naredio Gorinšeku da deblokira Vukovar, kao što je poznato da je Gorinšek, kao jedan od naših najboljih oficira, to i izvršio i probio blokadu kod Marinaca. Takođe je poznato da je tada zaustavljen naredbom iz vojnog vrha. Zašto? Gde su tri šlepera oružja koja su krenula u Vukovar, a nikad tamo nisu stigla? Zašto je Ministarstvo odbrane, odnosno general Čermak, u vreme bitke za Vukovar prodao 15 tenkova T-84 Kuvajtu, a ja celu prvu godinu rata završavam bez ijednog tenka, kao što je i Vukovar bio bez tenkova?

Agencije/Slobodna Dalmacija