nedelja 25. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Starac u jedanaestoj

BRITANSKI OSNOVAC HERI KRAUTER BOLUJE OD ATIPIČNOG OBLIKA PROGERIJE

Starac u jedanaestoj

LONDON - Iako je tek đak osnovac, 11-godišnji Heri Krauter (Harry Crowther) iz Zapadnog Jorkšira u Engleskoj pretvara se u starog muškarca. Heri, naime, stari pet puta brže od svojih vršnjaka, a već sada mu je koža tanka i obešena, kosa mu sporo raste i pati od zdravstvenih problema koji najčešće pogađaju vremešne penzionere.

Ovaj dečak, prenose britanski mediji, pati od atipičnog sindroma progerije. Uprkos tome što se brzo umara, mali Heri ne dozvoljava da ga bolest pobedi pa svakodnevno pokušava da i dalje bude samo obično dete - igra se i obožava prirodu zbog čega se i učlanio u izviđače.

Heri trenutno jedini na svetu boluje od posebnog oblika ove bolesti, a čovek koji od ovog sindroma patio pre njega uspeo je da doživi 26 godina, prenosi hrvatski list 24 sat.

- Promene u Herijevim genima su jedinstvene i lekari jednostavno ne znaju šta će biti s mojim sinom. Proživljavali smo vrlo teške trenutke i često se pitali 'Zašto baš mi?', ali sada smo se pomirili sa sudbinom i mnogo nam je lakše - priča Herijeva majka, koja svaki dan mora da vežba s njim kako bi mu zglobovi ostali elastični. Mali Heri uzima i tablete protiv bolova.

- Mogu da radim mnogo toga što inače rade moji vršnjaci. Najgore mi je preko noći jer tada osećam neki čudan bol. Nerviraju me ljudi koji nisu upoznati s mojim stanjem pa bulje u mene na ulici i gledaju me kao da sam čudovište - ispričao je Heri.