nedelja 25. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Rođeni otac je prodao za 15.500 evra

NEMAČKA JAVNOST ŠOKIRANA ŽIVOTNOM PRIČOM TRUDNE 15-GODIŠNJAKINJE

Rođeni otac je prodao za 15.500 evra

BERLIN - Priča o 15-godišnjoj Jasmini, trudnoj devojčici sirijskog porekla koja živi u Nemačkoj, šokirala je tamošnju javnost kada je čitavom zemljom prostrujala vest da ju je pre godinu i po dana rođeni otac prodao budućem mužu za 15.500 evra, piše nemački Bild.

Maloletna Jasmina, sada trudna, ponovo je s roditeljima, a tiražni list podseća da njena životna priča zvuči gotovo nestvarno i da je do juče malo ko mogao da poveruje da tako nešto uopšte može da se desi u državi poput Nemačke.

Jasminini roditelji rođeni su u Siriji, ali već 40 godina žive u Nemačkoj. Otac joj je Kurd, a Jasmina je rođena u Berlinu, gde je i pošla u školu. 
Međutim, pre godinu i po dana Jasmina se zaljubila u 19-godišnjeg Murata, toliko da je odmah htela da se uda za njega i da mu rodi dete. Otac, naravno, nije imao ništa protiv, ali je od mladoženje za ćerku tražio 70.000 evra. Pošto golobradi ženik, naravno, nije imao tolike pare, dogovor je pao da nevestu kupi za 15.500 evra.

Za razliku od nemačke javnosti, za Jasminu i njenu porodicu u ovome nema ničeg čudnog niti šokantnog jer je kupovina neveste sasvim uobičajen deo muslimanske tradicije. A sama devojčica, uskoro majka, kaže da se taj novac troši na kupovinu nakita i zlata za svadbu.
Čim je dogovor pao, a pare legle u tatine ruke, Jasmina se preselila kod muža, u stan od stotinak kvadrata u kojem je živela u zajednici s njegovim roditeljima, braćom i sestrama, a odatle se i zvanično udala - na svadbi je bilo 350 svatova. I, kaže, nije joj bilo loše dok u rekordno kratkom roku nije ostala trudna. Posle toga njen brak je počeo da se raspada.

- Njegova porodica je počela da me zaključava, nisu mi dali da idem u školu, a muž je počeo da me tuče kaišem i po stomaku i to pred čitavom porodicom - priča Jasmina koja kaže da želi da ostane kod roditelja, tu odgaja svog sina i završi školu.

Međutim, mladoženja kojem je u međuvremenu odbijen zahtev za starateljstvo nad maloletnom suprugom Jasminom, ovog puta preti da će nju i njene roditelje tužiti da mu vrate 15.500 evra.