nedelja 25. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Obezglavljena Al Kaida

IRAČKA TERORISTIČKA MREŽA POTVRDILA SMRT DVA LIDERA

Obezglavljena Al Kaida

BAGDAD - Organizacija Iračka islamska država, koju čine brojne ekstremističke grupe predvođene Al Kaidom, objavila je danas na jednom internet sajtu da su ubijena njena dva najviša pripadnika - Abu Omar al-Bagdadi i Abu Ajub al-Masri.

U saopštenju te terorističke mreže, međutim, dodaje se da smrt Bagdadija i Masrija neće uticati na operacije Iračke islamske države u Iraku, jer su se organizaciji nedavno priključili novi članovi.

- Posle dugog putovanja ispunjenog žrtvama i borbom protiv neistina i njihovih predstavnika, dva viteza su sjahala i pridružila se carstvu mučenika. Objavljujemo da je muslimanska nacija izgubila dva lidera džihada, dva svoja čoveka koji su bili poznati kao heroji na putu džihada - piše u saopštenju.

Iračka islamska država današnjim saopštenjem potvrdila je tvrdnje iračke i američke vlade, da su u njihovoj zajedničkoj operaciji 19. aprila, nedaleko od grada Tikrita ubijena dva muškarca koja su se krila u jednoj sigurnoj kući. Saopštenje je objavljeno samo dva dana posle bombaških napada na uglavnom šiitske džamije, u kojima su poginule 72 osobe. Napadi koji su se desili u petak bili su najteži ove godine u Iraku, a irački premijer Nuri al-Maliki naveo je da su oni osveta sunitskih ekstremista za ubistvo Bagdadija i Masrija.

Niko, međutim, nije preuzeo odgovornost za te napade, a zvaničnici su požurili da okrive Al Kaidu, koja često napada šiitske džamije i verske povorke, u pokušaju da izazove novo sektaško nasilje. Američki predsednik Džozef Bajden ocenio je smrt Abu Omara al-Bagdadija i Abu Ajuba al-Masrija kao "potencijalno razorni udarac" Al Kaidi u Iraku.