nedelja 25. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > "La familija" izrešetala sekretarku za bezbednost?

U NAPADU NA KONVOJ VLADE MEKSIKA POGINULO ČETVORO, A RANJENO 10 LJUDI

"La familija" izrešetala sekretarku za bezbednost?

 MORELIJA - Nepoznati napadači otvorili su u subotu vatru na konvoj koji je prevozio vladine službenike i tom prilikom je poginulo četvoro ljudi, a 10 je ranjeno. Među ranjenima je i državni sekretar za javnu bezbednost zapadne države Mićoakan Minerva Bautista, čije povrede nisu opasne po život. Ona se nalazila u blindiranom vozilu.

Državni tužilac Hesus Montehano je rekao da su napadači koristili bombe, automatsko oružje kao i moći snajper kalibra 50 koji može da probije materijale otporne na metke. Među poginulima su dvoje telohranitelja Bautiste i dvoje prolaznika. Povređeni su uglavnom prolaznici koji su se vraćali sa regionalnog sajma, čijem otvaranju je prisustvovala i Bautista. Ona se sa sajma vraćala u konvoju od tri vozila, koji je napadnut posle ponoći.

Identitet napadača kojih je bilo oko 20 nije poznat, a za sada su nejasni i motivi napada. Agencija Rojters je prenela da je nasilje vezano za drogu često u Mićoakanu gde je "La familija" najmoćniji narkokartel. Meksički narkokarteli inače napadaju funkcionere koji su zaduženi za bezbednost države.

U saopštenju MUP Meksika navedeno je da kukavički napad pokazuje očaj organizovanih kriminalnih bandi čiji su manevarski prostor za nezakonite radnje znatno suzbile vlasti.

Samo u petak, sedmoro policajaca i jedan 17-godišnji mladić, koji je slučajno prolazio ulicom, ubijeni su kada su naoružani napadači iz zasede napali dva policijska vozila na prometnoj raskrsnici u Sijudad Huaresu na severu Meksika, gde su česti okršaji među narkokartelima. Šestoro ubijenih policajaca bili su pripadnici su federalne policije, a jedna policajka je iz Sijudad Huaresa, dok su još dva pripadnika policije teško povređena i nalaze se u kritičnom stanju.

U Meksiku je u ratu narkokartela od decembra 2006. poginulo je 22.700 ljud