nedelja 25. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Dogovor Putina i Medvedeva ko će opet u predsednike

Dogovor Putina i Medvedeva ko će opet u predsednike

MOSKVA - Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izjavio je da bi mogao da učestvuje kao kandidat na predsedničkim izborima za drugi mandat 2012. godine. "Ukoliko je to neophodno za moju zemlju i za održavanje kursa određenog u nekoliko poslednjih godina, ništa apsolutno ne odbacujem, uključujući i učešće u tim izborima", rekao je predsednik Medvedev u intervjuu za norveški list Aftenposten.

Medvedev je, prenosi Rojters, dodao da bi dva uslova trebalo da budu ispunjena za njegovo učešće na sledećim predsedničkim izborima: prvo, kao minimum, da rezultati njegovog rada budu prihvatljivi ruskim građanima, i drugo da mu ideja vodilja bude ostvarenje nekog cilja, a ne puko učešće na izborima.

Britanska novinska agencija prenosi da je premijer Vladimir Putin, koji se smatra mentorom Medvedeva, već rekao da će se on i njegov dugogodišnji blizak saradnik dogovoriti pre 2012. ko će se kandidovati za mesto šefa države.

Prema Rojtersu, to znači da će pobeda kandidata sadašnjeg rukovodstva biti praktično osigurana, uzimajući u obzir kontrolu koju Kremlj ima nad ruskom političkom mašinerijom, te slabost opozicije.

Agencija dodaje da je Putin daleko popularniji od Medvedeva koji deluje suviše kruto i u kontaktima sa narodom nije uspešan poput premijera.