nedelja 25. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Austrijanci danas biraju šefa države

Austrijanci danas biraju šefa države

BEČ - U Austriji se danas održavaju izbori za predsednika države, a ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će socijaldemokrata Hajnc Fišer (Heinz Fischer) najverovatnije ostati na toj funkciji. Njegovi protivkandidati su političarka ekstremno desničarske Slobodnjačke partije Austrije Barbara Rozenkranc (Rosenkranz) i predstavnik politički beznačajne Hrišćanske partije Austrije Rudolf Gering (Gehring).

Konzervativna Austrijska narodna stranka, iako je druga najjača snaga u parlamentu u Beču, nije istakla predstavnika na izborima. Drugi potencijalni protivkandidati, između ostalih i carev potomak Ulrih Habzburg-Lotringen (Habsburg-Lothringen), nisu uspeli da skupe 6.000 glasova nužnih za izlazak na izbore.

Predizborna kampanja u Austriji privukla je pažnju međunarodne javnosti pre svega zbog spornih, višeznačnih stavova kandidatkinje slobodnjaka, Barbare Rozenkranc, o nacionalsocijalizmu, genocidu nad Jevrejima i gasnim komorama.
Pod pritiskom javnosti, Barbara Rozenkranc, koja ima desetoro dece i koja kao zanimanje navodi "domaćica", morala je pod zakletvom da izjavi da osuđuje nacističke zločine i ne prihvata nacističku ideologiju. Uprkos tome, i tokom njenog završnog predizbornog skupa u Beču u četvrtak uveče, održane su demonstracije antinacističkih grupa.

Sadašnji 71-godišnji predsednik Fišer najavio je da će i dalje biti "predsednik koji stoji iznad partijskih interesa". Fišer je pozvao građane Austrije da ne predaju nevažeće listiće i istakao da je svaki glas koji se da njemu "glas protiv onih koji podržavaju ideologije iz prošlosti".