ponedeljak 25. januar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Haiti se nada čudu

Ima živih i posle 12 dana od razornog zemljotresa u Port-o-Prensu

Haiti se nada čudu

Srećnog 23-godišnjaka ispod betonske ploče izvukli Francuzi kojima je to bio prvi "spasilački" dan. Ekipe UN su se posvetile deljenju pomoći, ali je stanovništvo svesno da nema obnove, već samo preživljavanja. SAD poslale još trupa

PORT-O-PRENS - Samo dan pošto su vlasti Haitija zvanično obustavile potragu za preživelima posle razornog zemljotresa, ekipa spasilaca iz Francuske je izvukla iz ruševina živog 23-godišnjaka. Mladić je pronađen u ruševinama hotela ispod betonske ploče supermarketa u centru Port-o-Prensa.

Svetske zvezde za narod Haitija

U Londonu, Njujorku i Los Anđelesu istovremeno su održani koncerti na kojima je više od 100 muzičkih i filmskih zvezda uputilo poziv svetu da pomogne Haićanima.
- Narodu Haitija je potrebna naša pomoć. Moraju da znaju da nisu sami i da nam je i dalje stalo - kazao je voditelj programa i inicijator akcije Džordž Kluni, koji je i sam donirao milion dolara pomoći. Među učesnicima humanitarne akcije bili su Šeril Krou, Džastin Timberlejk, Šakira, Stivi Vonder, Brus Springstin, reper Džej-Zi, kao i glumci Leonardo Dikaprio, Hale Beri, Denzel Vošington, Nikol Kidman i Mel Gibson. Pesme izvedene tokom programa prodaju su na sajtu "Aj Tjuns" po ceni od 99 centi, a prihod je namenjen za pomoć Haitiju.

Slobodno siluju

Haiti beleži veliki porast nasilja na ulicama gradova.
Bande razbojnika postale su svakodnevna opasnost za unesrećeni narod. U pojedinim delovima prestonice ljudi su u nemilosti oko 5.000 kriminalaca odbeglih iz razrušenih zatvora, koji pljačkaju i, prema nekim izveštajima, siluju žene i koriste vatreno oružje.

Najveće katastrofe

Prema broju žrtava, pri čemu je prema Evropskoj komisiji povređeno i 250.000 ljudi, zemljotres na Haitiju 12. januara spada u red najvećih prirodnih katastrofa poslednjih decenija.
U ciklonu u Bangladešu 1970. je poginulo oko 300.000 ljudi, u zemljotresu na severoistoku Kine 1970. poginulo je najmanje 242.000 ljudi, dok je u cunamiju 2004. u Indijskom okeanu poginulo 226.000 ljudi.

Spasioci navode da je u dobrom stanju, ali da je dehidrirao. Posle dobijanja infuzije, odnet je u bolnicu na oporavak.
- Mi smo tek sinoć stigli, danas smo došli ovde i pronašli nekog ko je preživeo, to je neverovatno - izjavila je devojka iz spasilačkog tima.

Istovremeno, uz optuživanje pojedinih evropskih zemalja da koriste katastrofu za okupaciju zemlje, SAD su poslale sveže trupe. Tako će već danas broj američkih vojnika dostići 20.000. Već je stigao 24. korpus koji čine jedinica teških helikoptera C-53, transportni avion MV-22 "ospri", bataljon pešadije i nekoliko jedinica za medicinsku pomoć i transport.

Vlasti Haitija pronašle su oko 120.000 tela poginulih, iz ruševina su spasena 132 čoveka, ali konačni bilans žrtava mogao bi biti veći za nekoliko desetina hiljada, jer nisu prikupljeni svi podaci.

U katastrofalnom zemljotresu poginulo je više od 150.000 ljudi, izjavila je juče haićanska ministarska za komunikacije Mari-Lorans Žoslin Laseg. Ona je rekla da taj broj obuvata ljude koje su sahranile vladine službe, ali ne i one koji se još nalaze pod ruševinama, nastradale koje su sahranili rođaci ili poginuli izvan zone zemljotresa.

"Niko ne zna koliko je tela sahranjeno u ruševinama - 200.000? 300.000? Ko zna ukupan broj mrtvih", rekla je Žoslin Laseg. Novi podaci o broju poginulih mogli bi da potvrde prošlonedeljnu procenu Evropske komisije o 200.000 poginulih.

Služba UN za koordinaciju humanitarnih akcija na Haitiju obustavila je potragu za preživelima smatrajući da ih više nema, ali spasioci i dalje tragaju. Nade da još neko bude pronađen živ su minimalne, preneo je Bi-Bi-Si. Oni koji su ostali sada nastoje da humanitarnu pomoć dostave onima kojima je najpotrebnija.

U haićanskoj prestonici život se polako vraća u normalu. Otvaraju se prodavnice, autobusi saobraćaju, ali mnogi građani još uvek napuštaju razoreni grad. Bolnicama nedostaju lekovi i anestetici, ali i lekari, pošto veliki broj povređenih i bolesnih traži pomoć.

Ključne reči: