Glas Javnosti

Šveđani trenutno ne planiraju da šalju trupe u Ukrajinu

Svet
Autor: Glas javnosti

Švedski ministar odbrane je dodao i da trenutno ne postoji jedinstven stav o ovom pitanju u sklopu Alijanse.

Švedska ne planira da razmesti trupe u Ukrajini, ali će možda preispitati svoj stav ukoliko ovaj potez predlože njeni NATO saveznici, izjavio je švedski ministar odbrane Pal Džonson.

Tokom obraćanja medijima, Džonson je rekao da trenutno ne postoji "jedinstven stav" o ovom pitanju među članovima Alijanse.

"Nema konkretnog predloga za to ovde i sada. Ako se pojavi, konkretan predlog, možemo ga uzeti u razmatranje", istakao je on.

Podsećanja radi, francuski predsednik Emanuel Makron je u javnost izneo ideju o slanju NATO trupa u Ukrajinu, međutim veliki deo zemalja članica odbacio je ovu mogućnost i istakao da nema plan da razmesti svoje snage na ukrajinskoj teritoriji.

Umesto toga, ove države insistiraju da se povećaju isporuke vojne pomoći Kijevu.

Tako je i Ministarstvo odbrane Švedske, države koja je početkom marta postala član Alijanse, najavilo da će izdvojiti 28 miliona evra za vojnu pomoć Ukrajini. Uz pomoć ovih sredstava, Švedska namerava da "ojača ukrajinsku odbranu u smislu dronova, sredstava za razminiranje i povećanjem sposobnosti ukrajinske ratne mornarice", rekao je Džonson 9. maja.

Sa druge strane, premijerka Litvanije Ingrida Šimonite je prošle nedelje izjavila da joj je parlament ove države dao ovlašćenje da donese odluku o slanju litvanskih vojnika u Ukrajinu radi obučavanja, a poznato je i da manji broj NATO vojnika već pomaže svojim ukrajinskim kolegama u rukovanju pojedinim složenim sistemima naoružanja u zoni SVO.

Glas javnosti /R02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR