nedelja 24. oktobar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Za belgijske desničare islam neprijatelj Evrope

Za belgijske desničare islam neprijatelj Evrope

BEČ - Lider flamanske desničarske partije Vlams Belang Filip Devinter izjasnio se, u intervjuu bečkom dnevniku Prese, za podelu Belgije, a za islam je rekao da je najveći neprijatelj evropskog načina života.

"Belgija ne postoji, to je veštačka zemlja. Ne postoji nikakva belgijska nacionalnost ili identitet. Flamanci i Valonci nemaju ništa zajedničko, ni ekonomiju, ni jezik, ni kulturu. Dva dela zemlje biraju čak različito - Valonci socijaliste, a Flamanci liberalne i desničarske partije", rekao je Devinter.

"Uistinu, postoji samo jedan Belgijanac, a to je kralj. On pokušava da spase svoj posao time što uvek pronalazi nove posrednike, koji koalicione pregovore treba da sačuvaju od propasti", dodao je on.

"Ja sam separatista. Za mene se ne postavlja pitanje da li će Flandrija postati nezavisna, već samo kada će do toga konačno doći. Stranke koje učestvuju u pregovorima pokušavaju još uvek da smrtno bolesnog pacijenta Belgiju održe u životu. Međutim, kada je neko tako bolestan kao ova zemlja pomaže samo još pomoć pri smrti", kazao je Devinter.

Kada je reč o tome kome bi trebalo da pripadne Brisel u slučaju podele, Devinter je istakao da u tom gradu dominira francuski jezik i da svega oko 15 odsto stanovništva govori flamanski jezik.

"Međutim, stanovnici Brisela koji govore francuski su većim delom Flamanci i ne žele u Valoniji. A zašto bi? Valonija je Albanija zapadne Evrope. To je poslednja jednopartijska socijalistička država", kazao je on. Prema njegovim rečima, privreda Valonije je "katastrofalna".

"Svake godine oko 400 miliona evra ide od Flandrije ka Valoniji, zato što taj deo ne bi mogao drugačije da preživi. Valonci slede privredni princip čekanja dok pare ne dođu iz Flandrije. Stopa nezaposlenosti u Valoniji je duplo veća nego na severu. Inače, Brisel je okružen flamanskom teritorijom", rekao je Devinter.

Kada je reč o islamu, on ga je ocenio kao "najvećeg neprijatelja evropskom načinu življenja".

"Njegove pristalice su svuda i vode sveti rat protiv naše kulture, i to ne vojno, već na kulturnom, demografskom i političkom nivou. Evropa je u istoriji uvek bila smrtni neprijatelj islama i imigracija je najmoćnije oružje Islama. Ali naša kultura je daleko nadmoćnija od islamske i zbog toga je moramo braniti", rekao je Devinter. Prema njegovim rečima, ko u Evropi živi po osnovama islama ne može biti građanin Evrope.