petak 24. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Srbi Hrvatima najdraži neprijatelji

SVI BIVŠI JUGOSLOVENI JEDNAKO PATE OD STEREOTIPA KADA JE REČ O NEKADAŠNJOJ SABRAĆI

Srbi Hrvatima najdraži neprijatelji

ZAGREB - U vreme Jugoslavije svi "naši" narodi i narodnosti imali su svoje negativne "karakteristike" od lenjosti do gluposti. Najveći deo njih zadržao se do danas ili su neznatno modifikovani, pa su tako Crnogorci, osim što su ostali lenji, postali i šverceri duvana, Bosanci su ostali simbol za zidare-šljakere, a Srbi su nam i dalje najdraži neprijatelji, i često nam je jedino važno da smo bolji od njih, pogotovo u sportu, piše hrvatski Jutarnji list, dodajući da su Slovenci, koji su uspešniji i bolji od Hrvata, najčešće zemlja koja se može proći automobilom "na rezervi".

Iako svi nisu za hrvatsko članstvo u EU, hrvatski je puk - i protivnike EU i one koji su dušom za EU - vrlo pogodilo i uvredilo to da su Rumuni i Bugari tamo ušli pre nas, pa im se svetimo tako što mislimo da je to zavera protiv nas, dodaje zagrebački dnevnik.

Stereotipi o drugim narodima nisu ekskluzivna povlastica Hrvata, svaki narod ima svoje, uglavnom slične, predrasude pa su im tako drugi glupi, nesposobni, lopovi, perverznjaci, profiteri i slobodno nastavite niz. Zgodno korišćenje uvreženih stereotipa ili asocijacija na prvu loptu proslavilo je bugarskog dizajnera i ilustratora Janka Cvetkova.

Umetnik koji potiče iz zemlje o kojoj Zapad ima pregršt negativnih stereotipa, na neki način se osvetio tom istom Zapadu osmislivši serijal geografskih karata Evrope iz perspektive Nemačke, SAD, Italije, Bugarske, Britanije, Francuske, ali i gej zajednice.

Mape (na slici) na kojima su umesto imena zemalja upisani stereotipi postali su internet senzacija, a Cvetkovu vebstranicu posetilo je više od pola milijarde ljudi.

Područje bivše Jugoslavije u verziji Amerikanaca ucrtano je pod naslovom "Resident Evil", za ostale smo uglavnom zemlje koje ne postoje, a u nekim varijantama i sinonim za odmor ili promašaj. Povlašćeni status ima tek Dalmacija. Uobičajene odrednice za druge zemlje su smrdljivci, komunjare, kradljivci, nitkovi, dosadnjakovići, radna snaga....

Prvu kartu Cvetkov je nacrtao 2009. inspirisan sukobom Ukrajine i Rusije oko gasa. Na karti "Gde ja živim" Rusija je bila označena kao "Paranoidno naftno carstvo", a Ukrajina, pak, kao "kradljivci gasa".
Cvetkov je za londonski Telegraf izjavio: "U to vreme je bila energetska kriza. Nacrtao sam je da zabavim prijatelje, ali pošto sam je stavio na veb, toliko se svidela ljudima da sam se posvetio samo projektu mapiranja stereotipa različitih delova Evrope. Nisam očekivao takve reakcije", zaključio je on.