petak 24. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Prijavio bivšu ženu Ljubicu, krstila mu ćerke

SARAJLIJA AZIZ KUSTURA PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV NEKADAŠNJE SUPRUGE

Prijavio bivšu ženu Ljubicu, krstila mu ćerke

SARAJEVO - Sarajlija po imenu Aziz podneo je kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu krivičnu prijavu protiv bivše žene Ljubice, jer je u vreme braka bez njegovog znanja - krstila njihove dve ćerke. Aziz je Sarajlija, preziva se Kustura i ima 67 godina, a s Ljubicom Kustura-Radić u braku je bio više od 30 godina. Za Dnevni avaz je rekao da je stariju ćerku Jasminu majka krstila u biskupiji Hrvatske katoličke misije u Frankfurtu 1980. dok je bila u poseti svojoj sestri.

"Mlađu ćerku Jasnu krstila je u crkvi Presvetog trojstva u Novom Sarajevu 1996. Iako sam sa tom ženom bio dugo u braku, nisam znao da je ovo uradila. Učinila je to dok je trajao naš brak i dok su deca bila maloletna. Jasmina je krštena sa 11, a Jasna sa 12 godina", kaže on.

"Valjda sam se i ja kao njihov otac trebao nešto pitati", veli i dodaje da je za krštenje ćerki saznao tek početkom 2007. godine. Tada je već bio razveden. Starija ćerka mu je rekla: "Tata, znaš li ti da sam ja krštena?" On je bio "šokiran". Onda mu je kazala da je i on prešao u katolike te pokazala svoju krštenicu iz Frankfurta, u kojoj je on zaista zaveden kao rimokatolik.

"Kasnije sam tražio od biskupije iz Frankfurta da mi dostavi ovaj dokument i u njemu sam bio zaveden kao musliman. Očito je da su na nečiju intervenciju ispravili ovaj podatak. Starija ćerka mi je rekla i da joj je sestra krštena, ali u Sarajevu", priča Aziz.
On tvrdi da je odmah nakon tog saznanja potražio odgovore kod Ljubice, ali je ona sve negirala. U crkvi Presvetog trojstva, međutim, dali su mu Jasninu krštenicu, a župnik mu je rekao da njegova saglasnost nije bila neophodna, jer je krštenje moguće obaviti na zahtev jednog roditelja. "U njihovoj arhivi, dok sam tražio krsni list za Jasnu, video sam mnogo krštenica s muslimanskim imenima i prezimenima", tvrdi Aziz.
On tvrdi da je celog života bio ateista, a da se takvom predstavljala i Ljubica. Kada su stupili u brak, dogovorili su se da vera bude sporedna u njihovom zajedničkom životu, ali Ljubica, koja i danas živi u Frankfurtu, to očito nije želela. Avaz nije uspeo da se čuje s njom.

Donedavni župnik crkve Presvetog trojstva Ivan Ravlić, inače, seća se da je Kustura dolazio u crkvu, ali on u vreme krštenja Kusturinog deteta nije bio župnik u Novom Sarajevu. "Verujem da je u tom slučaju otac dao saglasnost zbog nekih pogodnosti, ali sada to neće da prizna nego progoni svoju ženu. Mnoga krštenja obavljena su dok je Karitas radio. Uvek je tako u ratu. Mnogi se izjašnjavaju kao katolici i hrišćani dok Karitas radi", ističe Ravlić.
Na pitanje znači li to da je Karitas podelu pomoći uslovljavao krštenicom, on kaže da "to tako ne bi trebalo da se radi", ali... "Karitas nije insistirao na tome, ali je ipak postavljao pitanje jesu li deca krštena te se njima radije davalo", a "osim toga, mnogi su u ratu kršteni samo da dođu do hrvatskog državljanstva"...