petak 24. septembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Gejts i dalje najbogatiji Amerikanac

Gejts i dalje najbogatiji Amerikanac

VAŠINGTON - Osnivač "Majkrosofta" i poznati filantrop Bil Gejts i dalje je, 17. godinu zaredom, najbogatiji Amerikanac, piše časopis Forbs.

Gejtsovo bogatstvo se od prošle godine uvećalo za četiri milijarde i sada se procenjuje na 54 milijarde dolara, što je devet milijardi više od drugoplasiranog investicionog gurua Vorena Bafeta.

Na trećem mestu Forbsove liste 400 najbogatijih Amerikanaca našao se softverski tajkun i osnivač "Orakla" Leri Elison (27 milijardi), a na četvrtom naslednica lanca prodavnica "Volmart" Kristi Volton (24 milijardi).

U odnosu na listu iz 2009. godine, koja je bila u znaku recesije i kada je čak 314 bogataša zabeležilo pad prihoda, ove godine takav trend pogodio je svega 84 milijardera. Najveće povećanje bogatstva imao je vlasnik "Fejsbuka" Mark Cukerberg. On je zabeležio rast od 245 odsto i sada "teži" 6,9 milijardi dolara, što mu je donelo 35. poziciju na listi.

Najmlađi tajkun na listi je njegov kolega i suosnivač "Fejsbuka" 26-godišnji Dastin Markovic (mlađi je osam dana od Cukerberga), a najstariji Dejvid Rokfeler stariji koji sa svojih 95 godina raspolaže imovinom od 2,4 milijarde dolara.

Među deset najbogatijih Amerikanaca našao se i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg sa imovinom koja se procenjuje na 18 milijardi dolara. Na listi su 42 žene, a savezna država s najviše milijardera - 83 je Kalifornija.