nedelja 24. jul 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Voli lov, igrice i klasiku, strance mrzi

OSUMNJIČENI ZA NAPADE U NORVEŠKOJ SPREMAN DA SARAĐUJE S POLICIJOM

Voli lov, igrice i klasiku, strance mrzi

Brejvik je dobro obrazovan, redovno je vežbao u teretani, ljubitelj je klasične muzike, a prilikom hapšenja navodno je policajcima rekao: "Ovo je samo početak"

OSLO - Norveška policija je saopštila da je 32-godišnji Norvežanin, osumnjičen za napade, uhapšen i da je pokazao spremnost da sarađuje u istrazi. Policija navodi da je reč o hrišćanskom verskom fanatiku. Norveški mediji objavili su fotografiju plavokosog i plavookog mladića Andersa Behringa Brejvika, za kojeg tvrde da je osumnjičen. Nije podnosio muslimane i imigrante i protivio se ulasku stranaca u Norvešku.

Brejvik je pre dve godine u gradiću Rena otvorio privatnu firmu "Brejvik Geofarm" koja se bavila poljoprivredom, s naglaskom na ekologiju. Početkom maja kupio je šest tona veštačkog đubriva koje se može koristiti za dobijanje eksploziva.

Navodi se i da se bavio lovom, da je na sebe imao registrovan pištolj "glok", pušku i sačmaru.

Bilo ih je dvojica?

Norveška policija istražuje mogućnost da li je u napadima u Oslu i okolini, u kojima je poginula najmanje 91 osoba, učestvovao još jedan čovek. Državna norveška agencija NTB javila je da je policija uhapsila još jednog čoveka koji se sumnjiči za učestvovanje u masakru i bombaškom napadu. NTB navodi da su očevici rekli policiji da su u napadima na ostrvu Utoja učestvovale dve osobe.
Druga osoba, navodno, nije bila u policijskoj uniformi za vreme napada, dok je glavni osumnjičeni, pre ranijim informacijama, bio prerušen u policajca.

Brejvik nikada ranije nije imao problema sa zakonom. Dobro je obrazovan, pohađao je trgovačku školu u Oslu, a bio je i zaljubljenik u kompjuterske igrice "Vorld of Vorkraft" (World of Warcraft) i "Kol of djuti" (Call of Duty).

Mediji navode da je Brejvik redovno vežbao u teretani, da je u dobroj formi, kao i da je ljubitelj klasične muzike. Prilikom hapšenja navodno je rekao policajcima: Ovo je samo početak.

On je pre dva i po
meseca kupio šest tona veštačkog đubriva od kojeg može da se pravi
eksploziv.

Dnevnik Verdens gang citira predstavnicu za medije kompanije Felešepet,
koja snadbeva norveško tržište veštačkim đubrivom, koja je kazala da je
šest tona đubriva isporučeno osumnjičenom 4. maja. Veštačko đubrivo može da se koristi za pravljenje bombi i eksploziva u kućnoj izradi jer sadrži vrlo zapaljive supstance.