subota 24. jul 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Niko neće da plati sahranu Kačinjskog zbog sumnjivih faktura

OPROŠTAJ OD TRAGIČNO STRADALOG POLJSKOG PREDSEDNIKA KOŠTAO 700.000 EVRA

Niko neće da plati sahranu Kačinjskog zbog sumnjivih faktura

VARŠAVA - Deo troškova veličanstvene sahrane predsednika Poljske Leha Kačinjskog i njegove supruge Marije u Krakovu sada ne želi niko da plati zbog sumnjivih faktura. Kačinjski je zajedno sa suprugom i još 94 člana državne i vojne delegacije poginuo u padu aviona kraj Smolenska u Rusiji 10. aprila.

Prema želji porodice kojoj je Rimokatolička crkva u Poljskoj izašla u susret, iako je to izazvalo žestok otpor dela javnosti, predsednik i prva dama sahranjeni su 18. aprila u sarkofagu u kripti ispod Tornja srebrnih zvona katedrale u drevnom kraljevskom zamku Vavel u Krakovu. Sahrana je koštala 700.000 evra, a gradonačelnik Krakova Jacek Majhrovski po dogovoru je poslao račune za najveći deo troškova sahrane regionalnim vlastima - Malopoljskom vojvodstvu.

Vojvoda, predsednik regionalne skupštine Stanjislav Kraćik, odbio je da plati neke od računa, konkretno oko 91.500 evra za preuređenje glavnog trga u starom gradskom jezgru kako bi zvaničnici iz Evrope i sveta i Poljaci koji su došli na sahranu mogli da prate misu i kasnije pogrebnu povorku. "Ako neko od mene traži da isplatim pare za radove koji nisu obavljeni, sigurno je da želi da me prevari", objasnio je Kraćik da je račun sumnjiv i da dok se to ne razjasni nema nameru da plati ni zlot.

Poljski list Gazeta krakovska imao je uvid u sporni račun i ustanovio je da su u njemu zaista navedeni radovi koji nisu obavljeni, recimo uklanjanje skela oko starog trgovačkog centra na kome su u danima sahrane obavljani radovi. Skele nisu uopšte sklanjane i stajale su oko te stare zgrade i pre i posle sahrane. Grad Krakov pokušava od vojvodstva da naplati i montiranje 28 tribina, iako je na sahrani bilo svega 18, a i cena za kran daleko prelazi uobičajenu tržišnu. Političari iz stranke poginulog predsednika i njegovog brata blizanca Jaroslava Kačinjskog apeluju sada da se problem što pre reši, kulturno i daleko od očiju javnosti koja je tako saznala koliko je sahrana koštala poreske obveznike.