subota 24. jul 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bakterija ubila pacijente u Risnu?

Bakterija ubila pacijente u Risnu?

PODGORICA - Komisija crnogorskog ministarstva zdravlja nije ustanovila uzrok smrti četiri pacijenta nedavno preminula u Specijalnoj bolnici u Risnu, ali je konstatovala postojanje infekcije bakterijom u toj medicinskoj ustanovi.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je na konferenciji za novinare saopštio da uzrok smrti jednog pacijenta umrlog prošle godine i četiri koji su umrli ove godine nije utvrđen, jer porodice nisu dozvolile obdukciju. Svi umrli, kako je navedeno, bili su starije životne dobi, od 71 do 85 godina, lečeni su u Risnu i preminuli su posle otpuštanja iz bolnice.

Komisija je ustanovila da u bolnici postoji infekcija bakterijom "clostridium dificille", laboratorijski potvrđena kod tri pacijenta, među kojima je i jedan od umrlih. Kako je saopšteno, prisustvo infekcije u bolnici može ubrzati pad imuniteta i pogoršati zdravlje, ali "nikako ne može biti uzrok smrti, već jedan od šest faktora" koji mogu dovesti do smrtnog ishoda.

Svi preminuli su, kako je navedeno, bili u rizičnoj grupi zbog starosti, duge hospitalizacije, "pridruženih bolesti", složenih hirurških intervencija, upotrebe antibiotika širokog dejstva. Naloženo je uvođenje stalnog sanitarnog nadzora u specijalnu bolnicu u Risnu koja će u naredna dva meseca primati samo "hitne slučajeve", saopštio je ministar zdravlja i najavio sankcije protiv odgovornih.

Unutarbolnička infekcija je po prvi put dokazana u nekoj bolnici u Crnoj Gori. Institut zdravlja je najavio pooštrenu kontrolu u svim bolnicama radi prevencije.