subota 24. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Žene uskoro i u A-podmornicama

AMERIČKA MORNARICA NAJAVILA PROMENU PRAVILA

Žene uskoro i u A-podmornicama

VAŠINGTON - Jedan projekat američke mornarice trebalo bi uskoro da bude ostvaren, čime će ženama biti omogućeno da postanu članovi posade u podmornicama. Amerikanke, koje čine skoro 15 odsto snaga američke mornarice, mogu da budu postavljane na radna mesta na brodovima.

One takođe mogu da upravljaju borbenim avionima, ali su im nuklearne podmornice do sada bile zabranjene. Najčešće navođeni razlog bio je skučenost prostora na toj vrsti plovila. Odluka američke mornarice mogla bi da promeni tu situaciju, što znači da bi žene uskoro mogle da postanu članovi posade podmornica, čak i da komanduju njima, prenose strani mediji.

Sekretar mornarice Rej Mabus je izjavio da nije bilo većeg otpora projektu ni među posadama podmornica ni u političkim krugovima.

On je rekao da žene imaju veliko iskustvo na brodovima i istakao da već više od 20 godina dokazuju da mogu veoma dobro da sarađuju sa kolegama muškog pola. Za sada samo neke zemlje poput Australije i Norveške dozvoljavaju da posadu podmornica čine i žene.