subota 24. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Socijalisti traže povratak trobojke

CRNOGORSKA SNP PONOVO POKRENULA RASPRAVU O DRŽAVNIM SIMBOLIMA

Socijalisti traže povratak trobojke

PODGORICA - U Crnoj Gori je ponovo aktuelna politička rasprava o državnim simbolima. Mada o tome nedoumice postoje od ranije, novo pokretanje takve debate, nema sumnje, povezano je sa predstojećim lokalnim izborima koji će 23. maja biti održani u 13 opština i u glavnom gradu Podgorici.
Opoziciona Socijalistička narodna partija (SNP) traži da se umesto sadašnje, crvene, vrati trobojna zastava, kao i da se izmeni tekst himne "Oj' svijetla majska zoro". Takav predlog podržavaju još neke opozicione stranke.

Maurer: Ne hapsiti samo "sitne ribe"
Ambasador EU u Crnoj Gori Leopold Maurer izjavio je da je Unija investirala puno u tu državu kako bi se na efektivan način borila protiv korupcije i kriminala i da zato crnogorska vlada ipak treba da ima neke rezultate u bliskoj budućnosti, jer pred sudom još nema "velikih riba".
"Rezultati nisu hvatanje samo 'malih riba', već je neophodno dokazati da postoji spremnost za borbu protiv korupcije i na visokom nivou", istakao je Maurer u intervjuu podgoričkoj televiziji Vijesti, prenosi Fonet.

 

Čak je i predsednik Crne Gore Filip Vujanović nedavno ocenio da bi trebalo skratiti postojeću himnu, odnosno, izbaciti one stihove "koji ne slede antifašističku vertikalu" Crne Gore. Reč je o stihovima koje je navodno napisao crnogorski političar pre Drugog svetskog rata Sekula Drljević, koji je tokom rata sarađivao i sa okupatorom. Drljević je bio poslanik Narodne skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a zatim je napravio politički zaokret, jer se posvetio političkoj borbi za status Crne Gore kao federalne jedinice u Jugoslaviji. Tokom Drugog svetskog rata radio je na državnom osamostaljenju Crne Gore.

Vladajuća Socijaldemokratska partija (SDP) reagovala je na Vujanovićeva objašnjenja u vezi sa državnom himnom porukom da nema potrebe da se menja sadašnji tekst himne. Kroz izjavu svog portparola Raška Konjevića portalu "Analitika" SDP je poručila da će ta partija "oštro braniti simbole nezavisne Crne Gore".

U reagovanju Vujanovićevog kabineta na izjavu Konjevića, koje prenose podgorički listovi, navedeno je da predsednik Crne Gore nikada nije bio za to da treba menjati ustav u delu koji definiše da je državna himna "Oj' svijetla majska zoro". "Treba izmeniti član 3 Zakona o državnim simbolima", navedeno je u saopštenju iz kabineta Filipa Vujanovića.