subota 24. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Rusija zabranila dečju hranu "nestle"

Rusija zabranila dečju hranu "nestle"

MOSKVA - Ruska agencija za nadzor prehrambenih proizvoda (Rospotrebnadzor) nije odobrila finskoj filijali najvećeg svetskog proizvođača prehrambenih proizvoda kompanije "Nestle" da na rusko tržište isporučuje dečju hranu.
- Kompaniji "Nestle" nije dozvoljeno da registruje pojedine proizvode, konkretno dečju hranu - izjavila je sekretar za štampu agencije Ljubov Voropajeva. Direktor agencije Genadij Oniščenko je ovu odluku obrazložio "slabljenjem tehnološke discipline u proizvodnji artikala koji se isporučuju ruskom tržištu", prenela je agencija RIA Novosti.

Predstavnici kompanije "Nestle Rusija" su izjavili da nisu dobili nikakvo obaveštenje od agencije kojim bi se zabranjivao uvoz njihovih proizvoda. "Nestle ne može da komentariše informaciju da je navodno zabranjena registracija dečije hrane proizvedene u fabrici u Finskoj, jer o tome nije zvanično obaveštena", navodi se u saopštenju švajcarske kompanije.

"Svi proizvodi kompanije 'Nestle' prolaze sve neophodne provere pre nego što se plasiraju na tržište Rusije i zemalja Zajednice Nezavisnih Država (ZND), imaju potrebna dokumenta koja potvrđuju bezbednost i kvalitet proizvoda i potpuno su bezbedni po zdravlje", saopštila je kompanija.

Dečja hrana je jedini artikal koji "Nestle" uvozi u Rusiju, dok ostale proizvodi u svojim fabrikama u Rusiji, izjavila je predstavnik "Nestle" Marina Zibareva. "Nestle" u Rusiji ima 14 fabrika koje proizvode konditorske proizvode, instant kafu, sladoled, keks i vodu za piće. Kompanija je prošle godine povećala prodaju na ruskom tržištu za 12 odsto u poređenju sa 2008. na 57 milijardi rubalja (1,95 milijardi dolara).