subota 24. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Pod lupom hrvatski zakon o golfu

Pod lupom hrvatski zakon o golfu

ZAGREB - Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak zatražio je juče od vlade da u roku od sedam dana povuče predloženi zakon o golfu, jer će u protivnom HHO taj slučaj internacionalizovati. "Obratićemo se Evropskoj komisiji i upozoriti ih da se ovde radi o čistoj pljački i kriminalu", istakao je Čičak na konferenciji za novinare.

Za razliku od uobičajenih 10 odsto površina predviđenih za prateće objekte, hrvatski zakon dopušta na golf terenu gradnju apartmana, hotela i vila na 25 odsto površine, upozorava Čičak. Prema njegovim rečima, to bi značilo da bi na terenu od 200 hektara čak 50 hektara bilo građevinsko zemljište, čija bi se cena povećala s nekoliko evra na 100 evra. Navodeći da takav zakon ne postoji nigde u svetu, predsednik HHO je ocenio da je reč o "apartmanizaciji obale, a ne o gradnji golf igrališta".
"Podržavamo razvoj golfa, ali ne želimo da to bude paravan za organizovani kriminal", rekao je Čičak, navodeći da je gradnja svih igrališta planirana uz obalu.

Takođe, on je optužio i ministra turizma Damira Bajsa da laže kada u medijima tvrdi da je predloženim izmenama zakona o golfu samo pet odsto zemljišta namenjenog igralištima za golf predviđeno za građenje hotela ili objekata za smeštaj.
"Bajs je lagao, obmanjivao javnost. Ili je glup ili ne zna šta govori", izjavio je Čičak.
U saopštenju za javnost, Bajs je odbacio Čičkove optužbe, navodeći da su u Hrvatskoj u proteklih 20 godina izgrađena samo tri golf igrališta.