subota 24. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Kosorova: Sad sam uzjahala konja

Kosorova: Sad sam uzjahala konja

ZAGREB - Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor najavila je juče značajno poskupljenje električne energije i gasa u drugoj polovini godine.
 "U drugoj polovini godine struja će drastično poskupeti. Da smo u poslednje dve ili tri godine podizali cenu struje za dva ili tri odsto, ne bismo danas bili u ovakvoj situaciji, ali sada više nemamo izbora", izjavila je Jadranka Kosor na poslovnoj konferenciji u Rovinju.

Ona je istakla, međutim, da će država preduzeti sve da zaštiti socijalno najugroženije.

"Sada sam uzjahala konja, držim čvrsto uzde u rukama i mislim da mogu reći da se konj može usmeriti u pravom smeru", rekla je hrvatska premijerka.

Ona je dodala i da je svesna da će najbolniji rezovi biti u penzionoj politici budući da se ona godinama nije menjala, a državni budžet godišnje izdvaja za penzije 20 milijardi kuna. "Mnogi problemi do sada se nisu rešavali, ali je došao trenutak da se jasno progovori šta je stvarni život", naglasila je Jadranka Kosor.

Ona je dodala da stoji iza programa privrednog oporavka zemlje, koji je nedavno predstavljen javnosti, naglasivši da, uz njenu odgovornost, taj program "mora da bude sproveden s političkim konsenzusom ili bez njega". "Od 2004. godine sam u vladama, međutim, tek sada kao premijerka pohvatala sam sve konce, dubinski sam snimila stanje i donela jedan tako odgovoran i težak ekonomski program", zaključila je hrvatska premijerka.

Niža stopa kriznog poreza od dva odsto na sva primanja od tri do šest hiljada kuna (411 do 822 evra)biće ukinuta od 1. jula ove godine, odlučio je juče Hrvatski sabor. Prihvaćeni su i amandmani vlade prema kojima će do 31. oktobra ove godine biti ukinuta i viša stopa poreza od četiri odsto na primanja iznad 6.000 kuna (822 evra). Kako je obrazloženo, ukidanjem niže stope kriznog poreza plaćanja će biti oslobođeno 720.000 zaposlenih i 190.000 penzionera. Reč je o iznosu od 480 miliona kuna (65,75 miliona evra) do kraja 2010.