subota 24. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > HRT plaćao nepostojeće prevodioce

HRVATSKI SABOR ODBIO IZVEŠTAJ O POSLOVANJU JAVNOG SERVISA ZA 2008.

HRT plaćao nepostojeće prevodioce

ZAGREB - Hrvatska radio-televizija (HRT) u 2008. i u toku prošle godine isplaćivala je honorare za 37 prevodilaca koji za tu kuću nikada nisu preveli nijedan tekst, objavio je zagrebački Jutarnji list u jučerašnjem broju. Isti ljudi su od HRT primili i honorare za novinarske, snimateljske, montažerske, organizatorske i druge poslove za emisiju "Život uživo" koje, kao ni prevođenje, nikada nisu obavili.

Jutarnji list je nedavno objavio i da je HRT u toku dve godine isplatila oko 120.000 evra za osmoro članova svog Simfonijskog orkestra, mada oni u njemu nisu odsvirali nijednu notu, prenosi Fonet.

- Na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) ne vodi se računa o racionalnom poslovanju - ocenio je Goran Marić, predsednik Odbora za finansije Hrvatskog sabora, tela koje je jednoglasno odbilo izveštaj o poslovanju HRT za 2008. godinu, prenosi Tanjug. Rashodi za plate u 2008, kada je na čelu te TV kuće bio Vanja Sutlić, porasli su na 30 miliona kuna (4,1 miliona evra) u odnosu na godinu dana ranije.
Marić je naglasio da se u HRT novinari i urednici olako "stavljaju na led" i primaju plate, a ništa ne rade, pa na njihova mesta dolaze drugi koji, takođe, primaju velike plate.
Kao primer neracionalnog ponašanja naveo je podatak da službeni šofer vozi 200 kilometara novinarku u udaljeni studio samo da bi pročitala noćne vesti.
 - Od 3.676 zaposlenih tek manji deo obavlja većinu poslova, a pojedini honorarci na HRT u vreme recesije zarađuju više od predsednika države, vlade i Sabora - ističe Marić i dodaje da ne postoji poređenje rashoda ni prihoda: muzička produkcija 2008. je prihodovala tek 1,3 miliona kuna, a rashodi su bili čak 58 miliona kuna. Uz isticanje da nema jedinstvene računovodstvene politike, Marić je naglasio i da su uvećavani fiktivni prihodi i umanjivani rashodi.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, odeljenje za privredni kriminal zagrebačke policijske uprave već pola godine istražuje dobro organizovanu HRT-ovu mrežu fiktivnih isplata velikih novčanih iznosa na račune nepoznatih osoba koja nikad nisu radila za HRT.

I dok je za fantomske honorarce novca bilo, pravim honorarcima koji su odrađivali posao u redakcijama i studijima honorari su kasnili mesecima.

Komentari

banana drzava,fantomi dobivaju ogromne honorare a sljakeri minimalce i to samo oni srecniji a nesrecnima ne daju ni minimalac