subota 24. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Funkcioner KP mora da prijavi da li ima ženu

Funkcioner KP mora da prijavi da li ima ženu

PEKING - Kineske vlasti u okviru novih mera u borbi protiv korupcije naredile su svim višim zvaničnicima Komunističke partije da prijave svaku promenu svog bračnog statusa, kao i to da li neko od članova njihove porodice živi u inostranstvu.

Naređenje je upućeno posle sastanka Politbiroa Komunističke partije Kine, kojem predsedava generalni sekretar partije i predsednik države Hu Đintao, javila je agencija Sinhua.

Kako se navodi, cilj novih mera je sprečavanje državnih funkcionera da nelegalne prihode prebacuju na račune svojih supružnika ili drugih članova porodice.

"Vodeći zvaničnici moraju da prijave promene svog bračnog statusa, bez obzira na to da li njihovi supružnici ili deca žive u inostranstvu i da li su zaposleni", navodi Sinhua.

Kinesko rukovodstvo priznalo je ranije da je korupcija jedan od glavnih problema u državi i da ugrožava njenu političku stabilnost. Pojedini kritičari, međutim, smatraju da Komunistička partija ne može sama da ima nadzor nad svojim članovima, već da država treba da za to oformi nezavisno telo.

Ključne reči: