subota 24. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > EU ukida granice na evropskom nebu

EU ukida granice na evropskom nebu

BEČ - U zemljama EU usled problema u aviosaobraćaju zbog pepela iz vulkana sa Islanda razmišlja se o ukidanju granica u vazdušnom prostoru nad Evropom, nad kojom trenutno postoji 35 vazdušnih prostora.
Na evropskom nivou treba što pre da se realizuje projekat jedinstvenog evropskog vazdušnog prostora, rekla je juče u Beču ministar saobraćaja Austrije Doris Bures. Ona je ukazala da su proteklih nedelja u evropskoj koordinaciji postale vidljive slabe tačke.

U novom sistemu, od 2012. godine, nacionalne kontrole leta treba tešnje da sarađuju i ujedno je predviđeno da se uspostavi jedinstveni tehnički sistem u svim zemljama Evrope. Međutim, umesto ranijih planova ipak neće biti realizovana jedinstvena centrala kontrole leta u EU, već jedan sistem umreženosti.

Evropski vazdušni prostor je uglavnom pod kontrolom desetina pojedinačnih zemalja, uprkos višegodišnjim naporima za njegovo objedinjavanje, podsetio je Rojters.

Evropska agencija za aviosaobraćaj "Evrokontrol" saopštila je juče da je vazdušni saobraćaj na kontinentu normalizovan i da je juče trebalo da bude ostvareno 29.000 letova, što predstavlja uobičajen broj letova za Evropu.

Zvaničnici američkih vazduhoplovnih snaga, upozorili su da bi njihov najveći ogranak borbenih aviona u Evropi mogao da pretrpi dugoročnu štetu, ukoliko pepeo iz islandskog vulkana nastavi da zagađuje atmosferu.

Duža erupcija islandskog vulkana naneće ozbiljnu štetu turističkoj delatnosti i ceni nafte, ocenili su stručnjaci "Erste grupe", ukazujući da bi svaka nedelja zaustavljenog vazdušnog saobraćaja evropski turizam mogla da košta od četiri do 7,5 milijardi evra prihoda.

Dva aerodroma u glavnom gradu Islanda Rejkjaviku bila su zatvorena za saobraćaj juče pre podne zbog širenja oblaka pepela iz vulkana.