subota 24. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bebi u inkubatoru izrastao zub!

TEK ROĐENA EMA ERNOIĆ POSTALA MEDICINSKO ČUDO U HRVATSKOJ

Bebi u inkubatoru izrastao zub!

Predmlečni zub kod tek rođenog deteta izuzetno je retka pojava

IVANEC - Ema Ernoić, beba iz Vuglovca kod Ivanca, ovih je dana postala pravo medicinsko čudo jer joj je odmah posle rođenja kao nedonoščetu u inkubatoru izrastao pravi veliki beli zub! Varaždinski oralni hirurg dr Damir Roki, koji je neočekivani zub izvadio bez velikih poteškoća, kaže da mu je to prvi takav slučaj u dvadesetogodišnjoj karijeri, piše zagrebački Jutarnji list.

- Nikad nisam doživeo ništa slično. Na dve do tri hiljade rođenih beba jednoj bebi može da se dogodi nešto takvo, ali na ovom području to dosad nije zabeleženo - kaže dr Roki i dodaje da je zadovoljan što je zahvat prošao bez problema.

Posebno mu je drago što bebica Ema u toku hirurškog postupka nije ni zaplakala. Predmlečni zub kod tek rođenog deteta izuzetno je retka pojava. Roki kaže da ovakav zub imitira krunu mlečnog zuba i utisnut je u zubno meso. Ipak, uprkos činjenici da je ovakav slučaj retkost, Ema nije mogla da zadrži svoj prvi neobični zubić.

- Morali smo da ga izvadimo jer se micao i postojala je opasnost od gušenja u slučaju da ispadne - objasnio je stomatolog, dodajući da nije mogao da veruje kada je čuo da je bebi izrastao zub u inkubatoru.
- Ovako nešto se događa obično kod beba koje su rođene u terminu i to se tada naziva natalnim zubom. Ali, Ema je rođena u 32. nedelji trudnoće i to je prava retkost - kaže dr Roki.

Maja i Miro Ernoić, ponosni roditelji male Eme, bili su iznenađeni zubom koji je doslovno preko noći njihovu tek rođenu ćerkicu proslavio kao medicinsko čudo.
- Čitala sam da je moguće rođenje beba sa zubima, ali nikad nisam čula da se nešto takvo stvarno i dogodilo. Najmanje od svega sam očekivala da će Ema biti prva takva devojčica u Hrvatskoj - rekla je mama Maja, koja je dodala i da ju je bilo strah da joj se ćerka ne uguši zubom i da je srećna što je sve prošlo u redu.

Ključne reči: