subota 24. april 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Bakijev: Ne vraćam se

Bakijev: Ne vraćam se

MINSK - Svrgnuti predsednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev rekao je juče u Minsku, gde se nalazi u izgnanstvu, da ne namerava da se vrati u svoju zemlju kao predsednik. On je međutim rekao u obraćanju novinarima da smatra da ostavka koju je potpisao pre napuštanja zemlje nije stupila na snagu zato što prelazne vlasti u njegovoj zemlji nisu ispunile obećanje da će zaštititi njegove rođake.

Bakijev je svrgnut u pobuni 7. aprila. On je prošle nedelje pobegao prvo u susedni Kazahstan a u glavni grad Belorusije stigao je početkom ove nedelje. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je prethodno rekao da je spreman da ga primi u svojoj zemlji i da mu tu pruži zaštitu.

Bakijev je juče dodao i da je nezadovoljstvo Rusije zbog njegove odluke da produži SAD najam za vojnu vazduhoplovnu bazu Manas bio jedan od faktora koji je uticao na događaje od 7. aprila kada je zbačen s vlasti.
"Oni (ruski predsednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin) su mi rekli: 'Zašto se držiš te baze u Manasu, to nas brine, to nam ne odgovara'. Prisustvo te baze iritira rusko rukovodstvo i čini ga nervoznim i taj faktor je odigrao izvesnu ulogu", tvrdi Bakijev, prenela je agencija Rojters.