petak 24. februar 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Novi biznis princa Čarlsa - od đubreta pravi struju

Novi biznis princa Čarlsa - od đubreta pravi struju

LONDON - Konzorcijum investitora među kojima su britanski prestolonaslednik Čarls i poznati britanski finansijer Jakob Rotšild uložiće 102 miliona dolara u proizvodnju električne energije iz otpada.

Konzorcijum će, kako piše Biznis grin (Bussiness Green) osnovati kompaniju pod nazivom "Tamar Energy" koja će u narednih nekoliko godina u Velikoj Britaniji izgraditi 40 elektrana ukupe instalisane snage 100 megavata.

Pored naslednika britanskog prestola i RIT Capital Partners na čijem je čelu Rotšild, konzorcijumu se priključio jedan od najvećih lanaca supermarketa u Britaniji "J Sainsbury" i investicioni fond vlade emirata Abu Dabija i sultanata Brunei.

Buduće "zelene" elektrane će raditi na principu fermentacije sa stvaranjem biogasa koji će se koristiti kao gorivo za proizvodnju struje. Slične elektrane mogu da rade kako na komunalni tako i na poljoprivredni otpad.

Britanska vlada planira da do 2020. godine najmanje 15 odsto proizvedene električne energije dobije iz obnovljivih izvora. Za sada u zemlji radi 200 elektrana na otpad, ukupne snage oko 170 megavata. Poređenja radi, snaga jednog reaktora atomske centrale se kreće od 800 do 1.200 megavata.