sreda 23. maj 2012.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Dečak od 15 godina izumeo test za rak pankreasa

Dečak od 15 godina izumeo test za rak pankreasa

PITSBURG - Mladi naučnik Džek Andraka, koji ima samo 15 godina, iz Kraunsvila u SAD, osvojio jeprvo mesto na takmičenju mladih naučnika, na "Intelovom " Međunarodnom sajmu nauke i inženjeringa, za novi metod otkrivanja raka pankreasa.

Na osnovu testa za dijabetes, on je napravio jednostavan senzor za testiranje krvi ili urina da bi se utvrdilo da li pacijent ima rani stadijum raka pankreasa
Njegovo istraživanje je rezultiralo sa više od 90 odsto tačnosti, a njegov senzor je 28 puta brži, 28 puta jeftiniji i 100 puta osetljiviji od postojećih testova.

Džek je dobio prvu nagradu "Gordon E. Mur" u iznosu od 75.000 dolara. 
Dva učenika, Nikolas Šifer (17) iz Pikeringa u Kanadi i Ari Dikovski (18) iz Lisburga, primili su nagradu od 50.000 dolara. 
Šifer je proučavao sposobnost pretraživanja malih sadržaja, kao što su tvitovi i "Fejsbuk" ažuriranje statusa, sa ciljem da se poboljša pristup informacijama.

Dikovski je istraživao nauku kvantne teleportacije. On je otkrio da se, kada su atomi povezani kroz proces "kvantnog sprezanja", informacija iz jednog atoma pojavljuje u drugom, samo kada je kvantno stanje prvog atoma uništeno. Korišćenjem ovog metoda, moguće je poslati šifrovanu poruku bez rizika od prisluškivanja.
„Mi podržavamo Međunarodni sajam nauke i inženjeringa, jer znamo da su matematika i nauka imperativ budućeg globalnog rasta", rekao je izvršni direktor "Intel Fondacije" Vendi Hokins.

Ove godine se na Sajmu takmičilo više od 1.500 mladih naučnika, koji su odabrani sa 446 partnerskih sajmova, održanih u oko 70 zemalja, regiona i teritorija. Više od 400 finalista dobilo je priznanja i nagrade za svoj revolucionarni rad.

Učenici iz Evrope, Bliskog istoka i Afrike osvojili su 45 nagrada na godišnjem naučnom takmičenju. Nagrađene kategorije bile su inženjerske discipline i upravljanje životnom sredinom.