subota 23. april 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Mekejn: Libijski pobunjenici su heroji

Mekejn: Libijski pobunjenici su heroji

BENGAZI - Američki senator Džon Mekejn, jedan od snažnih pobornika američke vojne intervencije u Libiji, izjavio je u Bengaziju da su pobunjenici koji se bore protiv snaga Muamera Gadafija "njegovi heroji", javljaju agencije.

On se zalagao za napade na Gadafijeve snage još u februaru, pre nego što je Savet bezbednosti UN dozvolio vojnu intervenciju u Libiji da bi se zaštitili civili u uvela zabrana letova.

Američki senator je u Libiju doputovao da ispita situaciju na terenu i planira da se sastane s pobunjeničkim Nacionalnim savetom za tranziciju koji drži istočni deo zemlje.
Mekejn je ujedno najviši američki zvaničnik koji je do sada posetio istočni deo zemlje, što predstavlja podsticaj snagama koje se bore protiv Gadafija.
U Bengaziju ga je dočekala grupa od oko 50 ljudi koji su izvikvali "Sloboda za Libiju, Gadafi odlazi, hvala Obama", prenosi AFP.

Njegova poseta, čiji se detalji drže u tajnosti iz bezbednosnih razloga pada neposredno pošto je američki državni sekretar Robert Gejts juče najavio da je predsednik Barak Obama dao ovlašćenje da se upotrebe naoružane bespilotne letelice tipa "predator" protiv Gadafijevih snaga, prvi put od kada su 4. aprila SAD predale kontrolu NATO nad operacijama.
Pobunjenici su se žalili da su vazdušni NATO udari neefikasni u zaustavljanju Gadafijevih snaga.
Mekejn, najstariji po rangu republikanac u Odboru Senata za oružane snage 90-ih je zagovarao vojne intervencije u Bosni i na Kosovu.

Komentari

kako za koga