utorak 23. mart 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Hilari: Neprijatelji Izraela su neprijatelji Amerike

GOVOR KLINTONOVE PRED AMERIČKO-IZRAELSKIM KOMITETOM ZA JAVNE POSLOVE

Hilari: Neprijatelji Izraela su neprijatelji Amerike

Naglasila da SAD neće dozvoliti da Iran dođe u posed nuklearnog oružja

VAŠINGTON - Bezbednost Izraela je od strateškog značaja za SAD - poručila je Hilari Klinton, američki državni sekretar, ali je istakla da jednostrani potezi, uključujući i one koje načini Izrael, ugrožavaju mirovni proces na Bliskom istoku.

Status kvo je neodrživ!

Klintonova je istakla da je status kvo na Bliskom istoku neodrživ.
- Put napred je jasan: dve države za dva naroda koji žive jedan pored drugog u miru i bezbednosti, mir Izraela sa Sirijom i Libanom i normalni odnosi Izraela sa svim arapskim državama - smatra američka državna sekretarka.

Govoreći pred Američko-izraelskim komitetom za javne poslove, Klintonova je rekla da između SAD i Izraela ne sme biti raskola na planu bezbednosti i napomenula da podrška administracije predsednika Baraka Obame bezbednosti jevrejske države ostaje čvrsta i trajna.
Ona je, ipak, pred članovima te najveće organizacije izraelskog lobija u SAD, napomenula da Vašington izgradnju jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama ne smatra legitimnom i naglasila da je "dužnost prijatelja da kaže istinu".

- Obe strane moraju se uzdržati od jednostranih akata. Izgradnja novih naselja u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali podriva uzajamno poverenje, potrebno u izraelsko palestinskim pregovorim - rekla je Klintonova i dodala da to ugrožava i američki kredibilitet u mirovnom procesu.

Klintonova je naglasila da su neprijatelji Izraela istovremeno i neprijatelji Amerike, ističući da SAD neće dozvoliti da Iran dođe u posed nuklearnog oružja.
Ona je napomenula da Vašington u tom nastojanju ima sve veću međunarodnu podršku.
- Uključena je Evropa, Rusija se kreće u tom pravcu, a i Kina kaže da podržava primenu pritiska, ako diplomatija ne donese rezultat - zaključila je Klintonova.