sreda 23. februar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Trojica Poljaka umrla od hladnoće

Trojica Poljaka umrla od hladnoće

VARŠAVA - Trojica Poljaka nisu preživeli oštre mrazeve u poslednja 24 časa, a od početka decembra smrzla su se i umrla 182 Poljaka.

Žrtve nisu samo beskućnici. Jedan stariji muškarac za koga je bila kobna protekla noć nađen je mrtav u svom stanu u Varminsko-mazurskom vojvodstvu na severu Poljske.

I druge dve poslednje žrtve takođe su 60-godišnjaci. Jedan je nađen takođe u istom vojvodstvu u jarku kraj puta, a drugi u jednoj baraci blizu luke Gdinja na Baltiku.

Temperature u Poljskoj se ovih dana spuštaju na 25 stepeni ispod nule tokom noći a meteorolozi su upozorili da će se mrazevi zadržati i narednih dana.

Policija je zato ponovo, po ko zna koji put od početka zime apelovala na Poljake da ne budu ravnodušni, da prijave policiji ako vide nekog da leži u parku ili je pao na ulici a takođe ako vide da se negde u negrejanim napuštenim objektima okupljaju beskućnici.

"Svaki takav poziv može u ovim uslovima da spasi nečiji život. Naše patrole ne mogu da budu svugde, zato je toliko važno da nas informišete o ljudima koji nemaju gde da se sklone", apelovao je na Poljake posredstvom nacionalne televizije TVP portparol Glavne komande poljske policije Karol Jakubovski.

Policija je Poljacima takođe preporučila da ako se vraćaju sa žurki i iz klubova obavezno koriste taksi, jer popijeni alkohol daje osećaj topline ali lažni. Gradske vlasti u Varšavi prekjuče su ponovo postavile na ulice, kraj autobuskih stanica i na mestima gde se okupljaju beskućnici čuvene ulične peći koksare.

Taj jednostavni izum iz vremena komunističke Poljske, obična gvozdena korpa u kojoj neprestano gori ugalj pokazao se i u ovo moderno vreme kao vrlo delotvoran u vreme najžešćih mrazeva. Koksare nabavlja sve više poljskih gradova, a Varšava ih na ulicama i po parkovima ima 46.