sreda 23. februar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Počela evakuacija Hrvata iz Libije

Počela evakuacija Hrvata iz Libije

ZAGREB - Prva dva od oko 500 hrvatskih državljana koji žive i rade u Libiji napustila su sinoć tu zemlju i redovnom avio-linijom iz Tripolija preko Beča stigli su u Zagreb, dok se danas očekuje nastavak evakuacije, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih integracija.

Ako sve bude u redu, danas će redovnom linijom preko Frankfurta i Beča u Zagreb stići grupa od 32 radnika kompanije "Geofizika".
Prema rečima portparola u ministarstvu Marija Draguna, spreman je avion za evakuaciju zaposlenih, ali u Libiji ne dozvoljavaju nikakve vanredne letove, ne samo za Hrvatsku, nego bilo koju drugu zemlju, uključujući i zemlje Evropske unije.
Kako izveštavaju hrvatski mediji, dozvole libijskih vlasti za vanredne linije očekuju se danas ili sutra.
Hrvatski radnici u Bengaziju, gde je stanje najteže, bezbedni su i traži se mogućnost za njihovo prebacivanje za Tripoli, odakle se Libija može napustiti redovnim linijama.
Zbog pogoršanja bezbednosne situacije u Libiji, u ministarstvu je formiran Krizni štab za pomoć hrvatskim državljanima koji su u Libiji.
Krizni štab, zajedno s predstavnicima kompanija gde su hrvatski državljani zaposleni i koje su zatražile njihovo izvlačenje, radi na njihovom povratku.
U Libiji je oko 500 hrvatskih državljana, od kojih je oko 380 angažovano preko hrvatskih kompanija, pedesetak ih je zaposleno u stranim, dok preostali imaju dvojno državljanstvo.