sreda 23. februar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Haos u Libiji, zaseda Savet bezbednosti

Haos u Libiji, zaseda Savet bezbednosti

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i Arapska liga održaće vanredne sastanke posvećene krizi u Libiji, u kojoj je vlast nasilno odgovorila na zahteve naroda za smenom višedecenijskog lidera Muamera el Gadafija, a međunarodna javnost i diplomate širom sveta osudile takve postupke režima.

Situacija u i oko Libije dramatično se pogoršala posle vesti da su vojni avioni juče gađali demonstrante u Tripoliju, a snage reda masakrirale demonstrante u nekim delovima grada koji se bune protiv vlade i da je predsednik Moamer Gadafi pobegao iz zemlje u Venecuelu.

Libijska državna televizija demantovala je danas izveštaje o navodnom masakru nad demonstrantima, nazvavši ih širenjem laži u okviru psihološkog rata.

Televizija navodi da su libijske snage bezbednosti započele operaciju protiv terorista i da ima poginulih ljudi, ali nisu saopšteni detalji.

Snage bezbednosti pozvale su građane da sarađuju sa vlastima da bi se povratila sigurnost i bezbednost u zemlji, gde su u četvrtak započeli protesti protiv Gadafijevog režima.

Situacija je, međutim, haotična jer se pobunjenici i snage lojalne Gadafiju sukobljavaju na ulicama gradova, a, po nekim vestima, pobunjenici su zauzeli i aerodrom u Tripoliju.

Državna televizija je, istovremeno, pustila snimak okupljenih pristalica Gadafija na Zelenom trgu u centru Tripolija.

Po svemu sudeći, vojska je počela da prelazi na stranu naroda, a dva pilota libijskih borbenih aviona, koji su juče sleteli na međunarodni aerodrom u Valeti, rekli su vlastima Malte da im je bilo naređeno da bombarduju demonstrante.

Libijske diplomate u Ujedinjenim nacijama u Njujorku objavili su takođe da prekidaju svoje veze sa vladom u Tripoliju i da podržavaju demonstrante.

Londonski analitičar Džulijan Berns Dekej ocenio je da je reč o kraju Moamera Gadafija.

"To zaista izgleda kao poslednji, očajnički čin", jer "ako bombardujete sopstveni grad zaista je teško pretpostaviti kako možete da preživite", rekao je Dekej.
Sin libijskog lidera Moamera Gadafija, Seif al-Islam demantovao je odmah da su oružane snage bombardovale gradove Tripoli i Bengazi, dodajući da su mete napada bila skladišta oružja izvan gradskih oblasti.

Predsednik Moamer Gadafi opovrgao je na državnoj televiziji da se nalazi u Venecueli, kao što je spekulisano, nego da je u libijskoj prestonici Tripoliju.

"Nisam u Francuskoj, niti Venecueli. Još sam ovde", rekao je Gadafi.

Svet je odmah reagovao na surovost libijskih vlasti koja nije zabeležena ni u jednom od višenedeljnih protesta Arapa koji su se prelili i na Libiju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun zgrožen je zbog vesti da je na demonstrante u Libiji otvorena vatra iz vojnih aviona i helikoptera. Sjedinjene Američke Države osuđuju nasilje u Libiji i pozivaju vlasti u Tripoliju da prekinu krvoproliće, istakla je američka državna sekretarka Hilari Klinton.

I Evropska unija je osudila represiju libijske vlade nad demonstrantima, pozivajući sve strane u sukobu da pokažu uzdržanost, dok je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen pozvao libijske vlasti da odmah prekinu nasilje protiv nenaoružanih civila.

Visoka komesarka EU za spoljnu politiku i bezbednosti Ketrin Ešton izjavila je na konferenciji za novinare da je Unija spremna da podrži zemlje "u južnom susedstvu koje teže političkim i ekonomskim reformama".

Vlada Srbije formirala je sinoć tim za evakuaciju naših građana iz Libije.