sreda 23. februar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Desetine mrtvih u zemljotresu na Novom Zelandu

Desetine mrtvih u zemljotresu na Novom Zelandu

KRAJSTČERČ - Najmanje 65 ljudi poginulo je u snažnom zemljotresu magnitude 6,3 stepena po Rihteru koji je jutros pogodio Krajstčerč, a nekoliko desetina je ostalo zarobljeno u ruševinama, rekao je novozelandski premijer Džon Ki.

"Ovo je totalna katastrofa. Ovo bi mogao da bude najcrnji dan Novog Zelanda", rekao je Ki za televiziju Uan njuz (One Nenjs) i dodao da je do sada poginulo 65 ljudi, ali da bi taj broj mogao da raste.

On je dodao da se u centru grada srušilo osam ili devet zgrada, kao i da spasilačke službe pokušavaju što brže da ispod ruševina izvuku "nepoznat broj zatrpanih ljudi".

Kako je policija navela, među poginulima su i putnici dva autobusa, na koje su se srušile zgrade.

Ovo je drugi veliki zemljotres koji je pogodio Krajstčerč, grad od 350 hiljada stanovnika. Prethodni, u septembru prošle godine, naneo je veliku materijalnu štetu, ali nije bilo žrtava.

Prema podacima Američke geološke službe, epicentar potresa bio je pet kilometara od grada, na dubini od četiri kilometara. Nakon prvog, žestokog udara, u naredna dva sata usledila su još dva manja - od 5,6 i 5,5 stepeni po Rihteru.

Na snimcima lokalnih televizija vidi se nekoliko višespratnica koje su se srušile jedna preko drugih, kao i građevine koje su pale preko ulica.

Trotoari i ulice su se rascepili, a ulicama tumaraju hiljade ošamućenih, uznemirenih stanovnika.

Od siline potresa srušio se i toranj čuvene kamene katedrale Krajstčerča, na glavnom gradskom trgu.

Gradonačelnik Krajstčerča Bob Parker proglasio je vanredno stanje i naredio evakuaciju centra grada. Vojnici pomažu ljudima da napuste pogođenu oblast, naveo je zamenik premijera Bil Ingliš.

Aerodrom je zatvoren, a bolnica je najpre evakuisana, ali su u nju pacijenti vraćeni pošto je procenjeno da je bezbedna.

Telefonske linije su u prekidu, nema struje, a vodovodne cevi su pukle, te su ulice pune vode.