sreda 23. februar 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Ban Ki Mun ljut na Gadafija

Ban Ki Mun ljut na Gadafija

LOS ANĐELES - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je ogorčenost zbog informacija da libijske snage bezbednosti iz aviona i helikoptera pucaju na demonstrante i zatražio od libijskog lidera Moamera Gadafija hitnu obustavu nasilja.

To je sinoć saopštio portparol generalnog sekretara, nakon što je Ban pozvao telefonom Gadafija i zatražio prestanak nasilja.

"Generalni sekretar je ogorčen informacijama medija prema kojima su libijske vlasti pucale na demonstrante iz vojnih aviona i helikoptera", rekao je Banov portparol Matin Nesirki.

"Takvi napadi na civile, ako te vesti budu potvrđene, predstavljaju teško kršenje međunarodnog humanitarnog prava i generalni sekretar će ih najoštrije osuditi", rekao je Nesirki u Los Anđelesu, gde generalni sekretar UN učestvuje na jeđon konferenciji.

Ban Ki Mun sinoć je telefonom razgovarao sa Gadafijem i taj razgovor je, prema saopštenju UN, trajao 40 minuta. Ban je zatražio od Gadafija hitnu obustavu nasilja i dijalog sa demonstrantima.

Prvi čovek svetske organizacije zatražio je i poštovanje ljudskih prava, među kojima su i pravo na okupljanje i pravo na informisanje. On je pozvao sve strane da pokažu uzdržanost i da odgovore na legitimne zahteve građana.

Antivladini protesti u Libiji počeli su pre nedelju dana. Glavni zahtev demonstranata je odlazak Gadafija, a oni su juče preuzeli grad Bengazi.

Libijske snage bezbednosti sinoć su, prema izveštajima, koristile teško oružje protiv demonstranata. Organizacija Hjuman rajts voč saopštila je da je od početka protesta poginulo 233 ljudi, dok je Međunarodna federacija Liga za ljudska prava juče navela da je poginulo između 300 i 400 ljudi.