sreda 22. decembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Zatvorske kazne za 600 beloruskih opozicionara

Zatvorske kazne za 600 beloruskih opozicionara

MINSK - Oko 600 pripadnika opozicije koji su privedeni tokom protesta zbog reizbora predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka osuđeni su na zatvorske kazne od pet do 15 dana, saopštio je šef policije u Minsku.

"Sudske odluke su donete za više od 580 osoba koje su učestvovale u akciji opozicije u Minsku. Oni su osuđeni na kazne od pet do 15 dana zatvora", rekao je Leonid Farmagej, a prenosi ruska agencija Interfaks.

On je kazao da je više osoba pušteno iz pritvora, među kojima maloletnici, roditelji dvoje i više dece, kao i strani državljani, uključujući i novinare.

Lukašenko je saopštio da je 639 osoba uhapšeno posle demonstracija organizovanih u nedelju po zatvaranju biračkih mesta za predsedničke izbore, nazvao ih "vandalima" i obećao da će ići u zatvor. Lukašenko je na osnovu zvaničnih rezlutata dobio skoro 80 odsto glasova birača čime je u prvom krugu osvojio četvrti predsednički mandat.

Šef Evropskog parlamenta Ježi Buzek ocenio je u Varšavi da se suviše verovalo obećanjima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i da ubuduće Evropska unija mora da bude mnogo opreznija. "Računali smo na to da će na ovim izborima u Belorusiji biti mnogo bolje. Prevarili smo se", kazao je Buzek poljskom radiju.