sreda 22. decembar 2010.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Jad Vašem: Identifikovano četiri miliona žrtava holokausta

Jad Vašem: Identifikovano četiri miliona žrtava holokausta

JERUSALIM - Memorijalni centar Jad Vašem u Jerusalimu saopštio je da su uspeli da identifikuju dve trećine od oko šest miliona jevrejskih žrtava nacističkog genocida tokom Drugog svetskog rata.

"U poslednje dve godine uspeli smo da dodamo našoj bazi podataka 1,5 miliona imena žrtava", rekao je predsednik Centra Avner Šalev u saopštenju u kome se navodi da se sada u bazi podataka nalazi više od četiri miliona imena.

"Nemci su pokušali ne samo da unište Jevreje nego i da izbrišu svako sećanje na njih", rekao je Šalev i podsetio da je centralna misija Jad Vašema da "se pronađe ime i lična priča svake žrtve".

On je naglasio da su zbog toga radili bez prestanka da bi se utvrdilo ime i identitet što većeg broja od šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti i njihovi saučesnici.

Od četiri miliona nađenih imena, oko 2,2 miliona dali su rođaci ili prijatelji žrtava, a ostala imena pronađena su u arhivama ili su ih našli istoričari.

Kako navodi agencija Frans pres, biće teško da se nađu imena preostala dva miliona žrtava, posebno onih ubijenih u istočnoj Evropi, bivšem Sovjetskom Savezu i u Grčkoj.