nedelja 22. maj 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Stros-Kan u kućnom pritvoru na Menhetnu

Stros-Kan u kućnom pritvoru na Menhetnu

NJUJORK - Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan (Dominique Strauš-Kahn) pušten je iz zatvora uz milionsku kauciju i smešten u kućni pritvor, ali je prvobitna lokacija morala da bude promenjena zbog protesta stanara, koji su se žalili na prisustvo novinara.

Tužilaštvo je u petak saopštilo da će Stros-Kan (62) privremeno - u trajanju od nekoliko dana, boraviti na donjem Menhetnu, a njegova porodica i advokati traže trajniji smeštaj dok on čeka suđenje po optužbi za pokušaj silovanja hotelske sobarice.

Stros-Kan je pušten iz zatvora na ostrvu Rikers i premešten u neboder Empajer bilding, koji ima 21 sprat i nalazi se u ulici Brodvej na Menhetnu, naveo je neimenovani izvor.

Bivši direktor MMF-a u pritvoru se nalazio od prošle subote, a pušten je uz kauciju od milion dolara, iako se tužilaštvo protivilo. Stros-Kan je prvobitno trebalo da pod stražom bude smešten u luksuzni apartman u najimućnijem delu Menhetna, ali iako adresa nije bila zvanično objavljena, policija i novinari su okupirali zgradu.
"Novinari su sinoć pokušali da prodru u zgradu, zato stanari ne žele da prihvate da on (Stros-Kan) tu živi", rekao je advokat bivšeg direktora MMF-a Vilijem Tejlor (William Taylor).

Članovi Stros-Kanove porodice su mogli da ostanu jer su iznajmili stan, a on je odlučio da ode "u znak poštovanja prema stanarima".
Tokom boravka u privremenom smeštaju, Stros-Kan će morati da nosi narukvicu oko članka, a bar jedan čuvar će ga stalno nadzirati, dok će ulazna vrata, po naredbi suda, biti opremljena alarmom i video nadzorom.
Bivši direktor MMF-a ne sme ni pod kojim uslovom da napusti privremeni smeštaj.

On će, međutim, trajni smeštaj, kada tamo bude premešten, moći da napušta samo za odlazak u sud, na konsultacije sa advokatima, lekarske preglede i jednom nedeljno na službu u hram, ali će tužilaštvo morati da bude obavešteno bar šest sati ranije.