petak 22. april 2011.
RSS
• Svet •
Početna > Svet > Gori više od 400.000 hektara u Teksasu

Gori više od 400.000 hektara u Teksasu

BEOGRAD - Vatrogasci u Teksasu se bore sa požarima koji zahvataju površinu od najmanje 400.000 hektara, traju već sedam dana i koji su se sada približili Fort Vortu, jednom od najvećih gradova u toj američkoj saveznoj državi, javljaju svetski mediji.

Do sada je u ovim požarima izgorelo oko milion hektara, izveštava britanski Bi-Bi-Si, dodajući da je nekoliko gradova evakuisano i da pojedini požari, koji sada besne, zahvataju površinu od 100.000 hektara.
"Teksas gori od granice do granice, doslovno. Imamo požare na istoku, severu i jugu, u celoj državi. Jedan je registrovan i na teritoriji Dalasa. To su u stvari četiri požara koja su se spojila u jedan", rečeno je američkoj TV mreži Si-En-En (CNN).

Vatrogasci iz 34 savezne države pokušavaju da obuzdaju požare u Teksasu, i da se trenutno vode bitke sa više od 20 aktivnih požara.
Vatra je do sada progutala najmanje 170 kuća, a kako prenosi Bi-Bi-Si, širenju stihije pogoduju dugotrajna suša, visoke temperature i snažni vetrovi promenljivog smera.
U nekoliko gradova sa neba pada pepeo koji su vetrovi podigli sa zgarišta.

Prilikom gašenja požara poginuo je jedan policajac, a petorica volontera su povređena.